Hvem er denne hardhausen?


En vanlig skivesopp på Toten i januar? Hatten er lys ytterst, har kamstriper ytters. Skivene er relativt tykke og fjernstilte, og smal er av litt mot basis. Den har gaffeldelte mellomskiver. Stilken har samme farge som hatten, og er glatt og hul, med en slags liten ring. Den virket tykkere over ringen. De vokste på en liten plankebit. (Antakelig av gran.)


-- Posted via biolog --
Replies

Hvis vi tar bort "ringen", så blir vel dette pinnehatt?
Andre som har synspunkter?
Med ringen skulle det vel da bli en ringpinnehatt, Tubaria confragosa, som skal ha en krageliknende ring øverst. (Nylén)?


-- Posted via biolog --
Synes dette ser ut som ringpinnehatt, jeg. Men årstiden er vel utypisk.
Det står om pinnehatt eller ringpinnehatt. Har alle eksemplarene som "ring" på stilken? Spør fordi jeg greier ikke å se om det er en ekte ring eller en form for skade på stilken.
Alle tre jeg fant hadde en hvit liten krage. Klarte ikke finne noe annet alternativ enn ringpinnehatt, men som PVest sier, er ikke denne vanligvis å se på denne årstida. Så er det jo heller ingen vanlig vinter. Det var mange dager med varmegrader, selv langs Mjøsa. Betyr det at jeg kan gå for ringpinnehatt?


-- Posted via biolog --
Har sett nøyere på dette funnet. Min stemme går til den "vanlige" pinnehatten T. furfuracea. Ringepinnehatt ser annerledes ut, og er en noe kraftigere art, med helt tydelig ring. Dessuten har ringpinnehatt ikke kamstriper i hattkanten, men det har pinnehatt T. furfuracea.
Mikroskopisk kan disse to skilles på cheilocystidene. Så hvis du har belegg, kan du jo prøve å sjekke.
På mine trakter har det forresten vært spesielt mye pinnehatt å se i vinter.
God natt til alle natterangleresmile.
Når jeg ser på bilder av de to artene, finner jeg flere av ringpinnehatt med lett stripet hattkant, men også
flere av pinnehatt med ringlignende sone av velumrester høyt oppe på stilken. Så man kan vel anta, gitt årstiden, at det kan forekomme værpåvirkning som gir et utypisk utseende. I tillegg ser jeg også at pinnehatt flere steder omtales som en artsgruppe snarere enn én enkelt art, så det kan vel kanskje også være ulike varianter.

Vil anta at det behøves en runde i mikroskop, og eventuelt sekvensering. Skal ikke alltid være like lett, dette.