Flyvemaur? Avlang flue? Lange følehorn.


Hei! Vi har plutselig fått et problem i huset vårt med et insekt vi ikke har sett før. Bemerkelsesverdig lange følehorn. Vi så én igår og tenkte ikke mer over det, men da vi stod opp i dag har vi sett minst 10.

Vi tenkte kanskje det kunne være noen blindpassasjerer fra enten nyinnkjøpte planter eller at de kanskje har overvintret i en vedstabel som vi har satt på stua, men jeg ser nå at 8 av de 10 flyvende insektene befinner seg i umiddelbar nærhet av ventilasjonsanlegget vårt, så vi frykter kanskje at det finnes et bol der inne som vi ikke får tak i.

Jeg vil anslå at selve kroppen er 7-8mm lang. Noen som kan hjelpe meg med å identifisere arten slik at jeg kan finne ut om jeg må gjøre noen ekstra tiltak? Beklager de blurry bildene, vet ikke om de er til hjelp, men fikk de ikke skarpere.

Replies

Antakelig en eller annen veps. (Veps omfatter mye mer enn de gule og svarte, som elsker søtsaker.)
Klokere folk kan kanskje komme med bedre svar, men det er ingen grunn til bekymring.
Insektene kan nok ha fulgt med veden inn, og så har de våknet av varmen.
Hei og takk for svar! Jeg fant et dødt eksemplar nå nettopp og det gjorde det litt enklere, for da kunne jeg studere også under vingene. Insektet har mellom annet to halehår.
Vi bor rett ved et ferskvann, så da passer det godt med beskrivelsen av steinflue som jeg fant på et annet forum

Fant ikke så mye om steinfluer på internett, er det noen som har mer kunnskap om dem enn jeg har?

Dette er opplagt ein veps, nærmare bestemt ein type snylteveps. Det vil seie at denne snyltar på andre insekter. "Halehåra" er eggleggingsbrodden, og med ein såpass lang brodd er nok veden det mest sannsynlege opphavet til vepseinvasjonen. Denne brodden blir nemleg brukt til å bore seg inn i veden for å legge egg i uheldige vertslarvar som held til under barken. Vepsen gjer altså sjøl ingen skade, men kan gjere livet surt for andre potensielle skadedyr.

Skulle du derimot ha belegg for at vepsene stammar frå ventilasjonsanlegget, har du kanskje eit lite problem, for å så tilfelle er det noko der inne som vepsen snyltar på. Og det er ikkje godt å vite kva det kan verewink

Terje