Vinterhage


Hei,
Har en vinterhage, som jeg ønsker å fylle med planter til våren/sommeren. Det blir veldig varmt der på sommeren, og periodevis stekende sol i vinduskarmen. Er det noen planter som takler dette fint? Evt. Går det bra å sette plantene på gulvet, der de får bra med varme, men ikke stekende sol? Skulle gjerne hatt noen typer i vinduskarmen også.
Setter pris på svar.smile
Replies

Jeg tror egentlig det meste bør gå bra så lenge det ikke er fuktighetskrevende planter som tørker for fort ut. Det er vel mest det som gjør at noen ikke trives i direkte stekende sol.

Du kan som regel se det på dem. Saftspente, skjøre og lysegrønne planter, med tynne og utsperrete blader, trenger et fuktig og skyggefullt miljø. Stive planter med voksbelegg og kompakte, opprette blader er bedre tilpasset sterk sol.

Planter som vokser kaldt hos oss, f.eks. fjellplanter, gjør som regel ikke det fordi de "krever" kulde. De gjør det fordi de ikke klarer konkurransen i tett vegetasjon i lavlandet, og samtidig kan klare seg i kaldt klima. Det går som regel fint å dyrke fjellplanter i lavlandet.

Utenom vekstsesongen er det riktignok mange arter som vil ha det kaldt og tørt, evt under stabilt snødekke. Det er hovedgrunnen til at mange arter ikke trives på Vestlandet.
I drivhus, i varmere strøk enn Norge, brukes ofte solskjerming. Så et alternativ til å velge kaktus og sukkulenter alene, er å montere persienner av noe slag, for å kunne redusere lysinnslipp og varme.