Fluesverm


I flere dager har det vært observert (av flere) svermer med "fluer" som ser ut som om de er sorte med noe rødt (på beina?) Jeg vil tippe at fluene er ca. 2 cm lang. Det karakteristiske er at den har utrolig lange bakbein som henger slapt etter kroppen i lufta. De fleste observasjonene er gjort nær et fjellvann på ca. 450 m høyde over havet, i nordre Nordland. Fluene "myldrer" i lufta, de flyr ikke målrettet mot et bytte, eller til planter.

Replies

Dette høres ut som svermende HÅRMYGG (BIBIONIDAE). Jeg mener å huske at det er BIBIO POMONAE som svermer vanligst rundt fjellvann. Stor med rødaktige bein:

Hann:

http://www.bioimages.org.uk/HTML/P5/P54761.HTM
http://www.bioimages.org.uk/HTML/P5/P54760.HTM

Hunnen er forøvrig helt forskjellig

http://www.funet.fi/pub/sci/bio/life/insecta/diptera/nematocera/bibionidae/bibio/sp-2.jpg

Lars Ove
Ligner veldig. Vanskelig å se på bildet om bakbeina "sleper" etter når den flyr, og hvor stor den er.

Den er forholdsvis stor, kanskje rundt 2 cm inkludert beina.

Lars Ove
Et forholdsvis sikkerstikk for å identifisere hårmygg er å kverke en og se om antenneleddene er lange (dvs ikke hårmygg) eller ser ut som "stabla pannekaker" (dvs hårmygg). Altså skal antenneleddene være _mye_ bredere enn de er lange. Mulig du må ha en liten lupe for å se det. Dette er i allefall det jeg tar den på...Sauebonde & Cand.Ikke
Jeg er ganske sikker på at det er en hårmygg-sverming du har observert. Det er ikke så mye annet med den størrelsen det kan være. Noe som ligner er DANSEFLUER (EMPIDIDAE):

http://www.windsofkansas.com/empid.html

De kan være forholdsvis store og sverme flere sammen. Men jeg tror ikke det er slike. De er heller ikke knyttet til fjellvann på samme måte som hårmygg med sverminga si - iallfall ikke etter det jeg har observert.

Lars Ove

Jeg er helt enig med deg Lars Ove. Ut fra beskrivelsen ligner dette meget på hårmygg. De har en veldig karakteristisk måte å fly på. Siden den også er så stor og med rødlige bein vil jeg også tippe arten Bibio pomonae.

Christer
Vi har kverka både en og to, men det var før vi fikk oppskriften på pannekaker o.l. Vi er ganske sikre på at dere har rett mht hårflue. Vi takker for hjelpa og skal nå legge ut infoen deres i avisa vår, mange lurer nemlig på det samme som vi. Et annet fenomen innen insektsverdenen vi fant nylig, legger vi med her:
http://home.no.net/sulis/Foto9.htm
Ellers er det tilbake til fjellbjørkeskogen og til å gruve seg for elgjakta om en måned....

Legg merke til at det er familien hårmygg det er snakk om, og ikke hårflue (det er det ingen familie innenfor ordenen tovinger som heter, ikke offisielt i alle fall).

Stor lerkebarveps, Pristiphora erichsoni, kan opptre i store mengder, og på den måten snaue trærne helt og således opptre som skadegjører. Gjentatte slike angrep tar til slutt livet av trærne. Normalt er det kun kortskuddene på lerka som blir spist, men dersom angrepet er sterkt og disse blir spist før larvene er fullvoksne blir årsskuddene tatt også. Arten tilhører familien bladveps - Tenthredinidae og er utbredt over det meste av landet.

Christer

Her har vi bilder av hårmygg, både han og hun, også i "flukt":
http://home.no.net/sulis/Foto10.htm

Her har vi hårmyggen Bibio pomonae ja. Godet bilder! Artig at du har fått med bilde av den karakteristiske svermeposituren med bakbeina rett ned!

Christer