Corona virus


Kveld igjen og heisan siden sist for ei stund sia'. Det er fremdeles liv i oss,men ville bare oppfordre alle medlemmene her og familie og vennene deres: Ikke ta lett på detta viruset. Vær så snille å ta forhåndsregler som å bruke både ansiktsmaske,hansker og hold avstanden mellom dere. Selvfølgelig med de som vi bor sammen med, blir avstanden vanskelig å holde,og beskyttelsesmasker brukes ikke innenfor husdøra,om en nå ikke er sjuk. Ifølge italienske helsemyndigheter så er en avstand på en meter nok,mens amerikanerane(de er gjerne litt større i begrepa enn det vi er)mener at en må holde 1,82mtr...for viruset er mye mer kraftig enn ett vanlig influensa-virus.
Syns at norske myndigheter har vært litt lunkne altfor lenge med å stenge skoler,barnehager og anbefaling av bedrifter om å stenge, eventuelt ha hjemmekontor(vanskelig for en rørlegger å ha det..). Hører også fra familien at folk er ute og går turer i nærområdene,uten noen form for beskyttelse,og også at folk går på besøk til familie og venner som om det dreier seg om vanlige feriedager...det er det dog ikke,og detta viruset ser ikke forskjell hverken på rik eller fattig...mesteparten av de døde er eldre mennesker med flere patologier til sammen med viruset som har tatt knekken på dem,til nå. Nå hører en også om folk som er i "sin beste alder",og friske,altså uten andre sykdommer,som har gått under. Så på bilder idag ifra Bergamo,der militære kjøretøy frakta kister med døde ut av kommunen og til andre krematorier i andre deler av provinsen. Detta er uheldigvis ingen dårlig "B-movie",detta er reellt og kan også skje i Norge. En begynner å få hetta da en hører ifra en bil som kjører rundt i den vesle byen vi hører til,og oppfordrer innstendig folk til å holde seg innendørs. For vi har fått vårt første positive tilfelle her oppi landsbygda,og da vil ikke kommunen risikere spredning. Heldigvis bor vi på en plass der det er kun tre familier,stort sett samma aldersgruppe,og ett godt stykke til de neste naboane.Hagan er stor og faren for å møte noen akkurat der,er liten...men en må ut og handle en gang annahver uke cirka,og da er det full mundur på,og med utfyllt statlig sjølerklæring på lomma,dersom en blir stoppa i kontroller på veien. Matbutikkane er åpne,en må stå i kø for å komma inn,for de lar bare ett par inn av gangen og kun èn av familien for å handle....Aldri i livet hadde jeg tenkt å kunne oppleve noe sånt som detta her,og ingen veit når det forsvinner,men som det står på flere plakater folk har hengt opp på balkonger, ut av vinduene:" C'é la faremo"...vi klarer detta...I morra klokka 11 blir nasjonalsangen spilt på samtlige radiostasjoner,private og offentlige for første gang i historia,og folk har blitt oppfordra til å synge med;og da trur jeg jaggumeg at jeg drar te med fistelstemme jeg også sjøl om jeg ikke kan heile teksten,men jeg kan ihvertfall væra med på refrenget som går sånn noenlunde som detta her:"Parrapom,parrapom,parrapompompompompom..."(om noen skulle dra kjensel på det,da..)
Så for å si det kort:Vær forsiktige,ikke tru at dere kommer utenom,men at dere kan komma ut fra det igjen...
Replies

@topolino !!heartheartsmilesmile
Så utrolig fint at du kikker innom igjen. Jeg tror vi også skjønner alvoret nå, men det er veldig interressant å høre fra Italia. Munnbind og full mundur for å gå på butikken? Sånn er det ikke her, men det burde det kanskje være. Godt å "se" deg smile
Jeg tror knapt det er noen som ikke tar dette på alvor nå.

Spørsmålet er hvilke tiltak som faktisk har en effekt, og når prisen for samfunnet er for høy. Det kan komme til et punkt der kuren er verre enn sykdommen. Ikke undervurder den destruktive effekten av isolasjon. Få mennesker tåler det over lengre tid.

Normalt takler vi kriser ved å søke sammen, og da kan vi klare det meste. Nå kan vi ikke det, annet enn indirekte. Kanskje internett redder oss nå ;-)
Vi fikk jo heller ikke finger'n ut før den 4.mars ca. da regjeringa kom ut med anbefaling om å væra hjemme,og restriksjoner med hensyn til jobb,handling etc. Til da hadde en hørt om detta viruset som herja i Lombardia(nord-Italia),men aldri trudd at det skulle galoppere som det har gjort til resten av landet,og til resten av verden. Franskmennane gliste av oss og syntes at italienerane overreagerte (som alltid,ifølge dem),helt til de begynte å få de første tilfellene sjøl...Da var det kroken på døra for dem også,og Macron måtte også ut med advarsler til folket. Nå er det en lege som påstår at det er den mest demokratiske sjukdommen som de har sett(?) for den tar alle aldre og i alle sosiale lag....i begynnelsen så var det eldre folk over 80 og med flere patologier, som gikk med,nå har den "terskelen" blitt lavere. Te morran sa de at i de siste 24 timane var det gått med over 650 menneskeliv her,og da går det ikke an å ikke ta forhåndsregler,som beskyttelse fra å smitte andre og å bli smitta. Så ett bilde på et nettsted som prøver å avdramatisere litt,der en kar sto på T-banetoget med munnbind,og teksten var:" Før så hosta jeg da jeg hadde slått ut en(fis,unnskyld ufinheta),nå fiser jeg for å skjule at jeg hoster..."!shy
Men en kan jo bare lure på åssen detta kan bli en pandemi av at noen kinesere har "spist"/omgått slanger(?),flaggermus på ett marked? Jeg har min teori som gubben fnyser av,men har finni ut at den er visst delt av mange uten at jeg har lufta det til noen andre enn til gubben....Syns jo at det sprer seg litt for fort til at detta er noe naturlig,men det er det vel heller folk som har mer mellom øra enn meg som får diskutere og finne ut av,om det er noen som "tør" å forske på det....
Apropos den økonomiske sida av detta så spørs det hvor mye ett menneskeliv er verdt i euro/kroner og ører da alt stengas ned.Typiskt for menneskeheta at etter/under hver "katastrofe" så blir skadene med én gang satt en prislapp på,om det er en vulkan på Island som spyr ut aske over heile verden så flytrafikken går i stå og folk ikke kommer til Benidorm på den ferien de har venta på i månedsvis,eller ett jordskjelv som raserer hele byer,så er det bestandig den økonomiske sida som blir det første en hører om,før de reelle skadene...(ihvertfall her).
Her har bankane utsatt nedbetalinga av lån,forsikringsselskapene utsetter betalinga i en måned,men åkkesom må detta betalas tilbake etterpå,og da blir det sikkert en smell for alle. Regjeringa lover hjelp,men de er som Pinocchio,som har nesa som blir lengre for hver "bugia" de veit at de ikke klarer å holde...Eksempel: i dagane etter jordskjelvet i Aquila i 2009,skulle alle familiane få 150000 euro for å bygge/restaurere huset,(Berlusconi-regjering),i 2016 var det jordskjelv i midt Italia med over 300 menneskeliv tapt,der har de ikke tatt vekk ruinene engang...Her får nok den enkelte berre brette opp skjorteermane og klare seg sjøl...som vanlig.
Men en prøver å holde huet over vann fremdeles,og som det nevnas så er vel internettet det som folk bruker mest i dissa tider(veldig laaangsomt...),og der finner en foto som får en til å flire og skjemte litt på tross av alvoret...
Som dissa to i mangel på ansiktsmasker som en ikke får tak i noen steder:
Unnskylder meg med opphavsfotografen,men dissa må bare divulgeras videre...
Her på berget ser det ut til at tiltakene virker som planlagt. Samtidig med at avisene bringer uhyggelige bilder fra Italia, er det ennå rom for å telle de syke enkeltvis her...

Jeg må tenke på profeten Jona (han i hvalfiskens buk). Jona ble sendt til storbyen Ninive, for å varsle om den stor katastrofe.
Innbyggerne i Ninive tok advarselen på alvor, og det skjedde absolutt ingen ting. Til profetens store ergrelse!

Slik kan det gå denne gangen også: Hvis tiltakene er effektive, så kommer vi velberget fra dette. Og vi får høre hvor fånyttes det hele har vært. Det skjedde jo ingen ting!
Også i Norge er det mangel på smittevernutstyr, så en har vært nødt til å tenke utenfor boksen, som denne seilmakeren:
https://www.tu.no/artikler/da-seilmakeren-ble-kontaktet-av-en-lege-la-de-om-produksjonen/487737

Andre har villet bidra til dugnaden, men det kan være vanskelig å få tak i råvarer, for eksempel tynne plastplater til ansiktsskjerm.

Her er mitt forslag: Overheadfolie og tape.
Det er kanskje latterlig, men det er enkelt, billig og kan kastes etter bruk. Og tilgangen skulle være grei, så lenge ingen kommer på at de skal hamstre.
@topolino jeg savner dine artige innlegg!
Hvordan går det på dine kanter?
Her i landet er vi midt i en ny nedstengning. Etter å ha sluppet inn kreti og pleti uten kontroll i lange tider, er grensene plutselig helt stengt.
På mine kanter er butikkene også stengt for ei tid, med unntak av de som selger mat, drikke og andre livsnødvendige ting.

Heldigvis ser det ut til at pesten er under kontroll her, så tiltakene er tross alt til nytte.