Skader på grantrær


Storavatnet, Alver, et par mil nord for Bergen i går.

Stort sett i alle granskoger jeg har vært i har jeg sett mange grantrær med slike skader. Noen botanikere som kan fortelle meg hva som forårsaker slike skader? Og det er slike skader både langt nede på trærne, og høyt opp på trærne. Syns det minner meg veldig om kreftkjuke (Inonotus obliquus), men det kan det jo ikke være. Den skal jo ikke vokse på bartrær? Har fått forslag om beiteskader og hjort som har skrapt med hornet, men er usikker. Da skal vel barken være vekke, men det er det ikke her....

Truls

Replies

Med alle forbehold, mener jeg at dette kan være sopp.
Det skal være en Inonotus tomentosus knyttet til Picea (gran).
Søk på Inonotus og Picea så kommer det flere artikler.
Det ser ut til at det meste er artikler i PDF-format. Har ikke hatt mot på å laste nedblush
Denne soppen regnes tydeligvis som et stort problem i skogbruket, derav det store antall publikasjoner. Det er en råtesopp som spres gjennom trærnes røtter.

I disse tider er det jo fristende å dra paralleller. Granskog på Vestlandet er plantefelt der trærne i utgangspunktet står altfor tett, og det er lett å tenke seg at sykdommer og soppangrep spres hurtigere enn normalt.
Inonotus tomentosus = Onnia tomentosa, filtkjuke på norsk
Hm...filtkjuke er jo rødlistet som VU. Det rimer dårlig med en patogen skadesopp som bekjempes aktivt - og filtkjuke er heller ikke registrert på Vestlandet.

Jeg tror dette bør over på "Spør om sopp", hvor det er folk som vet langt mer om dette.
Tusen takk for svar alle sammen. Da prøver jeg på "Spør om sopp". Var en tur på Åsemyrene, Alver i dag, og der så jeg at nesten alle grantrærne hadde slike skader som dette.

Truls