Japansk kirsebær som ikke blomstrer?


For tre år siden kjøpte jeg et japansk kirsebærtre "Kanzan". Planter det i hagen, det vokser og trives, men har ikke fått en eneste blomst de årene jeg har hatt det. Krona har derimot vokst mye, og er kanskje dobbelt så stor etter tre år.

Treet står i helt vanlig, litt leirholdig hagejord, men på et sted det har vært en kompostbinge tidligere.

Hvorfor får det ikke blomster? Er jorda rett og slett for næringsrik? Eller er det vanlig at det tar noen år før blomstene kommer? (det sto i blomst da jeg fikk det, men regner med at gartneriet kan ha hatt noen triks for å få det til).
Replies

Jeg ser to muligheter for at det ikke blomstrer. Den ene er at det er for næringsrikt som du antyder. Den andre er at podestammen har vokst på bekostning av den innpodete sorten. Det kan du sjekke ved å finne podeknuten og se om hovedskuddet kommer fra over eller under podeknuten. Kommer hovedskuddet fra under podeknuten er det grunnstammen som har tatt over.
Det er ingen skudd nedenfor podeknuten, det er greinene i den opprinnelige krona (som altså blomstret ved kjøp) som har vokst videre og blitt lenger.

Kan se ut som om vi må flytte det, da...
Du kan prøve å stresse treet litt! Kutt vannrette striper på tvers av stammen et par steder hvis du tør. Du skjærer altså gjennom barken på tvers av stammen, ikke helt rundt, men ca halvveis rundt. Så lager du et tilsvarende kutt på andre siden, men 10-15cm opp på stammen. Kuttene vil gro, men vil forhåpentligvis stresse treet litt så det danner knopper.
Det kan jeg godt prøve... Har det noe å si når på året jeg gjør det, tror du?
Du kan sikkert gjøre det nå, i alle fall ikke vent for lenge. Må gjøres før avmodningen av de nye skuddene begynner på ettersommeren. Hensikten er å endre hormontransporten i i stammen slik at treet lager blomsterknopper i stedenfor skudd. Planter i potte kan stresses ved å la dem tørke litt, det gjøres av og til av planteprodusenter for å få blomsterknopper.