Celledød


Jeg satt og leste biologi med min datter i går. Da dukket det opp et spørsmål som vi ikke fant noe fornuftig svar på. Jeg prøvde meg på et resonement, men er usikker på hvor riktig det er.

Fra boka:
Celler deler seg (mitose) for å danne nytt vev (vokse) og for å erstatte celler som dør.

Hvorfor dør celler? Jeg lærte, den gang jeg gikk på skolen, at menneskeceller i gjennomsnitt lever i ca 7 år. Samtidig vil vel en celle som deler seg, "begynne på nytt". Dette må vel da bety at så lenge cellene deler seg ofte nok, vil de ikke rekke å bli gamle nok til å dø. Stemmer det?

I så fall må forutsetningen for at en celle skal dø, være at den ikke deler seg. Jeg, som ikke vokser lengre, har vel da bare behov for "vedlikeholdsdeling". Jeg ser for meg dette slik: En av mine celler har blitt gammel nok (7 år?), uten å dele seg og dør. Da deler "naboen" seg for å fylle den ledige plassen. Uansett hvor gammel denne cellen var da den delte seg, vil dattercellene begynne livet på nytt.

Er det noe fornuft i dette?


Øyvind
Replies

Hm. Vet ikke helt om jeg skjønte spørsmålet, og andre kan nok svare deg bedre, men det jeg har lært om celledød er at telomeren blir kortere og kortere, slik at cellene ikke kan dele seg lengre. Det har noe med aldringsprosessen å gjøre.

http://www.snl.no/.sml_artikkel/telomer

Så har man stamceller som produserer nye, spesialiserte celler, men er usikker på hvordan aldringsprosessen ser ut for disse.

Venter spent på at du får et mer kompetent svar.
At celler fornyes, vil jeg tro har med slitasje å gjøre. Noen celler, for eksempel hudceller, tarmceller og blodlegmer opplever stor slitasje, og har korte liv. En del hjerneceller har vi livet ut. Det er nødvendig for at vi skal bevare vårt skralle vettwink

Det er nyttig at utslitte celler dør og erstattes av friske. På den måten bevares vevets funksjon. Normale celler er programert til å begå selvmord om de blir skadet. Hos kreftceller er denne funksjonen satt ut av drift, så de vokser uhemmet.

AA
Celler lever et celleliv og dør deretter. Hvor langt et celleliv er, er en følge av cellens funksjon.

Noen cellelinjer kan leve lenge: Den cellelinjen som gir opphav til kjønnsceller har den egenskapen at de kan dele seg nærmest i "det uendelige" bl a fordi de har enzymer som skjøter på telomerene. Telomerene, endestykkene på kromosomene, må være av en viss lengde for at DNA-polymerase skal kunne kopiere hele den kodende delen fordi polymerasen ikke klarer å kopiere DNA helt til endes.

I kreftsvulster har telomerase-enzymer blitt aktivert slik at ikke telomerene forkortes mer (men de kan være ganske korte).

Etter mitosen har cellene to muligheter: Enten bli værende som en (totipotent eller annen) stamcelle og dele seg mange flere ganger, eller spesialisere seg, differensiere, i en retning. Da har den på en måte lagt ut på siste reis. Den kan nok fortsatt dele seg, men den går mot et endelig "mål": Å bli en av kroppens cellevevstyper. Når den har blitt f eks en hudcelle lever den en stund (uker) før den dør. Røde blodceller lever ca 4 mndr, mens enkelte nerveceller kan leve i mange, mange år.

Dette går under det som kalles cellesyklus.

hotr
Tusen takk for svar.

En ting er i hvert fall åpenbart. Her er det mye jeg ikke kan. Noen ganger kan visst forenklinger bare bli forvirrende. Dette med 7 år er tydeligvis også bare tull (vranglære fra ungdomsskolen angry)

Uansett. Svarene deres hjalp mye. Nå forstår jeg i hvert fall litt mer. smile

Øyvind
Kopi av melding:

Normale celler er programert til å begå selvmord om de blir skadet. Hos kreftceller er denne funksjonen satt ut av drift, så de vokser uhemmet.

AA


Hva mener du med at de er programert til å begå selvmord? Det må være noe som skjer i cellesyklusen.
Programmert celledød, apoptosis, er genetisk styrt enten av cellen selv, vevet omkring elller imunforsvarsceller. Det settes i gang når en celle skades for mye til å repareres, f eks av virusinfeksjon eller stråling. Feil på genene som kontrollerer apoptosis kan forårsake kreft, som Limnoan skriver. Apoptosis er også normalt tilstede ved utviklingen av vev og organer slik at de får riktig form, f eks fingrene splittes fra en "luffe" i fosterutviklingen.

Ukontrollert celledød kalles nekrosis.

hotr
Takk!