Månedens orkidenytt


Jeg har ikke tenkt å lage fast spalte her, altså... wink

For noen dager siden var jeg innom Hersjøen ved Gardermoen, for å få noen nye knottblom-bilder. Jeg var litt tidligere ute i år, og dermed ramlet jeg midt oppi marihånd-blomstringen. Den har jeg akkurat mistet før, og bare sett fruktstandene.

Og du verden. Av alle de hundrevis av planter som står her, er det knapt mulig å finne to som er like. Det er en regnbue av mangfold som jeg aldri før har sett maken til. Og jeg tenkte som sikkert mange har gjort før meg: her er det flere arter og hybridisering over en lav sko. Jeg dokumenterte så godt jeg kunne - men jeg ante virkelig ikke hva jeg skulle bruke dette kaotiske bildematerialet til. Det var ikke før jeg fikk studert bildene etterpå at jeg så mønsteret. Det var hovedsakelig brettingen av leppen som varierte, og som gjorde at alle så forskjellige ut. Også litt forskjeller i farge og tegninger, men det er mer normalt. Men formen på leppen var stort sett den samme over hele fjøla, hvis man brettet den flatt ut.

Jeg har alltid mislikt hybrid-bortforklaringer når det er noe man ikke finner ut av, og jeg har lenge ment at hybridisering slett ikke er så utbredt i Dactylorhiza som mange vil ha det til. Det mener jeg fremdeles - men jeg fikk en støkk der... wink

Så er spørsmålet om det er sphagnicola eller lapponica. Jeg har registrert dem som usikker lapponica, mest på grunn av voksestedet. Dette er en ekstremrik myr. Jeg har tidligere vært i kontakt med Steinar Skrede om Hersjø-marihånden, og han nevnte muligheten for å få dem DNA-testet. Det jeg skulle gjort denne gangen, var selvfølgelig å knipe av en blomst eller bladspiss og få den testet. Når jeg ikke gjorde det, var det rett og slett fordi jeg der og da ikke trodde det kunne ha noen hensikt, hvis alt dette var hybrider og blanding av alt mulig. Hvor skulle jeg begynne?

Jeg angrer! Jeg lover å gjøre det godt igjen neste gang!


Og så vil jeg bare nevne at det første som møtte meg da jeg kom ut av skogen og inn på myrflaten, var et tranepar som lettet under høylytte trompetstøt, og seilte rett over meg ut mot vannet. Bare så det er nevnt smile