Pastinakk og utslett


På en flytur i sommer fortalte sidemannen at han hadde fått utslett, blemmer og var blitt veldig dårlig etter å ha jobbet med å luke vekk pastinakk en sommer.

Siden jeg er botaniker så lurte han på om jeg hadde hørt om dette. Det har jeg ikke. Har dere?

Han var helt sikker på at det ikke var bjønnkjeks eller tromsøpalme. Han bor i Bærum.
Replies

Den pastinakken som fins i Bærum er villformen, som genetisk har like lite å gjøre med dyrka pastinakk som f.eks. vill gulrot til dyrka gulrot. Det er en kjent sak at uheldige egenskaper avles ut hos kultuplantene, og at enkelte villformer faktisk kan være giftige eller iallfall uheldige (f.eks. villformen til hagesalat).

Det er derfor høyst sannsynlig for at den uheldige flypassasajeren ble dårlig etter å ha lukt bort vill pastinakk. Det er ikke bare bjønnkjeks som inneholder stoffer som kan skape allergi, mange skjermplanter gjør dette.

mvh

Klaus

Klaus Høiland
Avdeling for botanikk og plantefysiologi
Biologisk institutt
P.b. 1045 Blindern
N-0316 Oslo
I databasen "Plants for a future" ser jeg det står: "Skin contact with the sap can cause photosensitivity and/or dermatitis in some people". Se her: http://www.scs.leeds.ac.uk/cgi-bin/pfaf/arr_html?Pastinaca+sativa.
Det er kanskje de samme stoffene som i noen andre skjermplanter?

Han jeg snakket med mente det var rart hvis det var en allergisk reaksjon. Han var ikke allergisk mot noe. Han mente det var en giftreaksjon som kom når han ble utsatt for sollys. Mannen ble sengeliggende i over ei uke. Han fikk høy feber, store blemmer og måtte smøre seg med kortisonsalve. Etter ei uke sluttet han å smøre seg, da blusset det opp igjen og han måtte fortsette!

Den gangen hadde han bare hatt støvler og shorts på seg. Seinere hadde han kledd seg skikkelig, men hadde fått litt kontakt ved håndleddet, om jeg husker rett, og han reagerte kraftig da også.

Hm, mulig jeg må teste på meg selv, jeg tror ikke jeg er så FØLSOM...

Men jeg ville ikke være redd for å smake på rota likevel, den har noe skikkelig snadder å forsvare tenker jeg. Akkurat som brennesla og poteten. bigsmile