Er det noe som heter Alunacetat?


Hei!

Er det et kjemikalie som heter alunacetat? Alun har formelen KAl(SO4)2 × 12H2O og acetat har formelen CH3COO-. Jeg mener da at disse to ikke kan binde seg sammen og danne alunacetat pga at alun er nøytral og acetat har en negativ ladning. Stemmer dette? Jeg har søkt på nett og finner heller ingen formel for alunacetat, kun aluminiumacetat.
Jeg blir veldig glad for oppklarende svar.

Hilsen Bella
Replies

Alun er det som kalles et dobbeltsalt. Det består av ioner: K+ Al3+ og SO42-

ALUN TRIACETAT (Michel Garcia)
100 g alun (kaliumaluminiumsulfat)
50 g krystallsoda (natriumkarbonat)
1 liter varmt vann
Ca. 2,5 dl eddikessens 35 %
Oppskriften er hentet fra:
Inspirert av Susanna Johanna Pihl
Et prosjekt i plantefarging av lin og hamp ved
Naturfargegruppa i Norges Linforening 2016 - 2018
PDF
Ut fra denne beskrivelsen kan en tenke seg at alunacetat er Al(CH3COO)3
Poenget med denne blandingen er å få aluminium hydroksyder til å feste seg på celluloseholdig materiale, som lin og hamp (bomull). Fargene danner uløselige forbindelser med aluminium, som fester seg til fiberne.
Men er det da riktig å kalle den alunacetat? For det er jo aluminium som har bundet seg til acetat, ikke alun.
Folkelige navn er ikke alltid "kjemisk korrekte". Stoffet er en blanding av ulike ioner basert på alun og acetat. Blandingen av soda og eddik danner natriumacetat og CO2, (som bobler ut).
Nei, det er ikke et navn på ett stoff, men en blanding av salter for å lage en type beis:

"400g alun, 150g kalsiumacetat og 30g kalk til selve beisen og 50g kalk til fiksering. Denne pakken er satt sammen slik at du kan lage alunacetat til 2 kg cellulosefiber (lin, hamp, bomull mm) slik som det er beskrevet i arbeidsbeskrivelsen: "Hvordan lage og bruke alunacetat". I tillegg til å beise med alunacetat anbefales det å bruke tannin til å beise med, dette gjøres før behandlingen med alunacetat. Se egen arbeidsbeskrivelse: "Hvordan beise cellulosefiber med tannin"."

Dette er sitat fra Raffina, fins sikkert fra andre også.
Hensikten med denne prosessen ser ut til å være å få felt ut aluminumoksyd/hydroksyd på cellulosefiber. Så vil fargen feste seg til utfellingen. Tannin skal vel også felles ut og gi feste for farge.

Cellulose er lite reaktivt mot de fleste tekstilfargestoff, så det trengs en utfelling som kan binde fargen.

Proteinfiber som ull og silke er mer reaktive, og kan klare seg med enklere beis, som rene metallioner. Aluminium fra alun, jern og tinn for eksempel.