rustsopp på vill-lin


Jeg fant en vill-lin med noe oransje på, og lurer på om det er en slags rustsopp. Når den vokser på lin, må det da være linrustsopp, eller er jeg i overkant naiv nå?
Replies

Rustsopper er generelt kresne, så jeg ville tro du har rett.
Ser ikke ut til å være enkelt å finne stoff om dette, så vi får se hva ekspertene mener.
Det ser ut til at ekspertene er på ferie, så da prøver jeg meg på å være skråsikker på artsobs - kanskje en rustsopp-ekspert snubler over observasjonen etterhvert og lar seg sjokkere over mine feil. Eller blir imponert over naturtalentet mitt?
Jeg forstår deg slik at du vil legge den inn på AO, og lurer veldig på med hvilket navn?
P.S. Er vill-lin en helt sikker bestemmelse?
Når du spør om vill-lin er sikker så slår min naturlige beskjedenhet inn for fullt :) Det kan selvfølgelig hende at jeg har tatt feil. Her er bilde, riktignok av stilken ved siden av den med rust på: https://www.artsobservasjoner.no/Image/1420804

Angående navn på rustsopp så er det bare ett relevant treff som kommer opp på google når jeg søker på linrust, og der er navnet Melampsora lini brukt. Hvis premissen - at rustsopp er veldig artsspesifikk - holder vann, og selvfølgelig forutsatt at vill-lin er rett art, så er Melampsora lini det eneste alternativet jeg har for øyeblikket.
Melampsora lini er korrekt, og det er uredosporestadiet du har på bildet.
Om du har tatt vare på belegget, vil du kunne se:" hodeformete, tykkeveggete parafyser, større enn sporene". (sitert fra "Nordens rustsopper").
Beklager sent svar.
Tusen takk for svar, det bidrar vesentlig til min lykkefølelse å vite navn på alt jeg ser ute. Veldig fornøyd med å ha truffet rett art, nybegynnerflaks!
"Nordens rustsopper" ligger forresten i fulltekst hos nasjonalbiblioteket hvis noen andre rustsoppglade vil se på den: https://www.nb.no/nbsok/nb/e50917fc8c19662de1022b217101b038?lang=no#69
På mine kanter kjenner jeg bare til en eneste lokalitet for vill-lin. Må nok ta en tur og sjekke rust.smile