Tipula


For å forebygge feil artsbestemmelse kan jeg jo prøve denne stankelbeinarten her. I det minste skulle det gå an å telle antenneleddene, se avstanden mellom øynene på undersida samt se at hunn og hann har ulik lengde på vingene ift abdomen. For tida talrik i lysfella i Ålesund. Noen som våger å komme med innspill?

Mvh
Dag Holtan
Replies

Artsorakelet går for det sannsynlige, myrstankelbein, men jeg ser jo at andre, med relativt håpløse bilder har fått samme reultat ...
Ble presentert nøkkel på dette forum for 9 år siden http://www.entomologi.no/journals/nje/2006-1/NJE_53_01_2006.pdf

Den kan hjelpe når en skal skille myrstankelbein fra T. subcunctans og fra T. oleracea. forutsetter at en har konkludert med at man befinner seg innenfor dette segmentet
Ok, takk skal du ha, jeg har lasta ned og sjekker. Passer braa nå som nedbøren endelig vendte tilbake!

Dag
Ja, det var det segmentet, da ... jeg får ikke helt til å bestemme meg for antall segmenter i antennene, som jo er en viktig parameter her.

Dag
Mener det er to segmenter i bunnen, og 11 med "børstekrans", 13 i alt om jeg har tellet riktig?
Fine bilderthumbsUp
Hvordan vite om den tilhører underslekten Tipula: https://www.sporenbiolog.no/Topic/Posts/22323?pagenum=1&archived=0

Antall ledd er vel som det ble avtydet 13, pluss et svært lite ledd aller ytterst, men er ikke ekspert på leddtelling.
Ekspertisen(Kjell Magne Olsen) seier på Artsobservasjoner at denne har 14 ledd og at det er myrstankelbein Tipula paludosa.
https://www.artsobservasjoner.no/Image/1425253
Takk allle, skal se på Artsobssenere, kom akkurat hjem fra laaang tur. Med litt fantasi og oppfinnsomhet greide jeg også å klore ut 14 antenneledd, og da er jo saken klar!

Dag
Takk allle, skal se på Artsobssenere, kom akkurat hjem fra laaang tur. Med litt fantasi og oppfinnsomhet greide jeg også å klore ut 14 antenneledd, og da er jo saken klar!

DagOpprinnelig postet av samedag


Her klarte eg å skape litt ekstra uklarheit ved å legge inn link til feil observasjon på AO. Det var Dag sitt funn KMO utala seg om på AO. Så skaen er definitivt klar!
https://www.artsobservasjoner.no/Image/1424660