Hvit skivesopp m lang kraftig rotstokk


Vokste i strø inntil gran i kalkrik granskog, men også bjørk i rimelig avstand. Kompakt og rel kjøttfull hvitgul hatt som anløper tydelig blågrønt. Den er matt, og kan kanskje virke en liten tanke klebrig. Har innrullede hattekanter. Skivene er hvite og tettstilte. Rikelig m mellomskiver. Stilken er kraftig kompakt, og går over i en like kraftig og påfallende lang rotstokk. I lupe fortoner stilk og hatt seg nesten litt filtet. Oppunder hatten er den fint fnokket/mere filtet, over et tilløp til ring eller ringsone. Soppen hadde nok ambisjoner om å bli større enn sine snaue 3 cm. (Tørke) Stilk 1,3 på det tykkeste. M rotstokk ca 11 cm på bildet. Ca 4 cm over bakken.

Replies

Kan ligne på Tricholomella constricta - ringfagerhatt, men økologien passer dårlig. Og den skal heller ikke blåne.
Takk. Den får bli med på kurs i Espedalen i dag, ellers får vi håpe på regn og se etter nye utvokste eksemplarer.
Sikker på at den anløper blågrønt, og at ikke fargen var der til å begynne med?
Kjøttet ser jo gjennomgående hvit og uforandret ut i tverrsnittet.
Det er nok riktig at fargen var der til å begynne med. Ser Ellers i notatene mine at jeg glemte å nevne den sterke mellukta. Husker jeg sa at på en lukt-blindtest ville jeg sagt vårfagerhatt. Dette styrker vel oddsene i retning av ringfagerhatt. Den ble dessverre ikke med til Espedalen. Så da er det vel håpe at det skal dukke opp en ny en i samme området en eller annen gang. Regner med at det er noe spinkelt grunnlag å registrere den på, selv med spørgsmålstegn?
NYTT FUNN UTEN BLÅ/GRØNNSKJÆR.
I går var vi tilbake på funnstedet, og på tross av tørke fant vi en minikopi av forrige funn, og denne gangen uten det blågrønne skjæret som ikke stemte med ringfagerhatt.Også denne med EKSTREMT STERK MELLUKT A LA VÅRFAGERHATT. Jeg forstod det slik at ØW ikke helt får økologien til å stemme (Svært kalkrik barskog m strø m masse blåveis, v foten av ei gran m bjørk i rimelig nærhet.)
Spørsmålet om vi nå likevel med god samvittighet kan sette sluttstrek og gi den navnet TRICHOLOMELLA CONSTRICTA?
Mener vi setter sluttstrek. Dette er Tricholomella constricta. For øvrig liker den å vokse der det er urinert.
Takk. Bra. Ikke, så dumt å holde til i nærheten av en ved plass, da. Vi får forsøke å gjøre vårt for å legge til rette for fortsatt trivsel for denne morsomme soppen.