Stor musserongliknende sopp.


På gårsdagens tur ved Lenaelva på Toten fant vi denne kraftige soppen. Lukt og smak av mel bringer tanken litt hen på vårfagerhatt og ringfagerhatt. Kjøttet er hvitt, og de kraftige grå, litt sagtakkede skivene har en tydelig mørk egg med omtrent samme farge som hatten. Vokste på grasbakke m selje og bjørk (?).Min soppvenn leter blant musseronger, fagerhatter og væpnerhatter.
Replies

  • 1
  • 2
  • >
  • >>
  • of 2 pages
Det holder nok å lete blant de brune musserongene. Ser ingen dråper, så dråpemusserong kan utelukkes. Hvor mange gjenstår da mon tro?

Så langt har vi endt opp med ustripet kastanjemusserong. Problemet med den mørkfargete skiveeggen gis det en løsning på i den danske Ridderhatte: «af og til med brunlig æg på gamle fruktlegemer»
Så langt har vi endt opp med ustripet kastanjemusserong. Problemet med den mørkfargete skiveeggen gis det en løsning på i den danske Ridderhatte: «af og til med brunlig æg på gamle fruktlegemer»Opprinnelig postet av Palestrina


Har ikke bøker her, men mener ustripet går med furu? Du skriver bjørk og selje?
Jeg har funnet flere bilder av bjørkemusserong med brunlig skiveegg.
Osp i nærheten? Sjekk poppelmusserong. Bjørkemusserong har gult kjøtt og annen habitus. Ustripet kastanjemusserong vokser med furu og har ribber ytterst på hatten.
Bjørkemusserong var det definitivt ikke. («Hul og gul stilk» var huskeregelen da den skulle læres). I utgangspunktet var det Gro Guldens gamle musserongbok som gav åpning for at ustripet kastanjemusserong ikke bare vokste med furu. MEN i går var min faste soppvenn John tilbake på åstedet, og ganske riktig, han kom tilbake med flere sopper og grundige observasjoner, og ganske riktig: ikke langt unna var det rikelig med osp. Så etter en ny runde anser vi problemet som løst: Poppelmusserong. Takker alle for innsatsen. Det er morsomt at musserongene popper opp på Toten om dagen. I går var både skjeggmusserong og rikelig med grå jordmusserong på plass i nabolaget. Sannelig har det kommet en liten ekstrarunde med kantareller og steinsopp også, som plaster på såret etter tørkesommeren. smile
Osp i nærheten? Sjekk poppelmusserong. Bjørkemusserong har gult kjøtt og annen habitus. Ustripet kastanjemusserong vokser med furu og har ribber ytterst på hatten.Opprinnelig postet av agaricus45

Kan mikroskopi greit skille poppelmusserong fra ustripet kastanjemusserong ved tvil?
Det ser greit ut å skille sporene. Ser ut som sporene til T stans er omtrent dobbelt så store som sporene til poppelmusserongen.
Vet ikke hvilken kilde som er brukt når dobbelt så store sporer. I min kilde (Christensen og Heilmann-Clausen) har poppelmusserong sporer 4,2-5,8 x 3.2-3,8 my og ustripet kastanjemusserong 4,4-5,5 x 3,4-4,2 my. Ustripet musserong har i snitt mindre elliptiske sporer (lavere Q-verdi). Skillekarakterer er at ustripet kastanjemusserong har ribbet hattkant, har mykorrhiza med furu , og har bitter ettersmak.
Har notert at den hadde sterk lukt og smak av mel. Da blir det ny smakerunde med nye sopper. Dersom den ustripete er entydig knyttet til furu er den uansett ute av soga. Skal ta en ny titt på de nye soppene, men det blåser vel sterkt i retning av poppelmusserong, uansett. Tørker en bit for sikkerhets skyld.
 

  • 1
  • 2
  • >
  • >>
  • of 2 pages