'Koding av aminosyrer'


Hei!
Jeg har alltid trodd at når det sies at gener 'koder' for aminosyrer, betyr dette at aminosyrene produseres ila proteinsyntesen; altså at de lages fra bunnen av. I læreboka mi står det derimot at tRNA bindes sammen med korrekt aminosyre, og at disse aminosyrene stammer fra nedbrutte proteiner enten fra innsiden eller utsiden av cellen. Betyr dette at når det sies at gener 'koder' for aminosyrer så er det de egentlig gjør å kode for å FINNE riktig aminosyre?
Replies

Ja, tRNA finner aminosyrene, og får dem på rett plass i følge mRNA.
Aminosyrene dannes ved ulike mekanismer, "synteseveier". Overskudd av aminosyrer blir brutt ned ved at aminodelen blir fjernet, og resten går inn for eksempel i sitronsyresyklus.

Ikke alle organismer kan produsere alle aminosyrer de trenger. De som mangler må komme fra maten. Proteinet blir brutt ned til aminosyrer, som kan danne nye proteiner. De samme skjer med protein i cellen som "går ut av bruk". For eksempel enzymer som blir "utslitt" eller ikke trengs i øyeblikket.
Her er en engelsk artikkel som forteller mye om aminosyrer:
https://en.wikipedia.org/wiki/Amino_acid
Det kan vel også være greit å påpeke at en essensiell aminosyre er for oss den vi mennesker må få i kosten. Dette er minimum 8 aminosyrer vi må få fra proteiner. Disse brukes til flere livsviktige ting i kroppen, bl a å bygge opp våre egne proteiner. Da brukes også disse essensielle som råvarer til å lage andre aminosyrer. 20 aminosyrer er mest i bruk, men vi kan regne med 21-22 påviste aminosyrer.