Bakterier fra sko


Hei!

Kan jeg få sende mld til en bruker her inne som har greie på bakterier? Jeg er en smule eller to overhysterisk for bakterier og nå er det et lite scenario utspilt seg her hjemme som jeg trenger svar på! blush

Replies

Tror det kan være vanskelig å få direkte svar, vi er mange, som svarer etter beste evne. Men, saken med Spør en biolog, er at spørsmålene er åpne. Da kan flere gi råd, og det er åpent for diskusjon.

For å si noe generelt om bakterier, så fjernes det meste med såpe og vann. På huden kan en også bruke Antibac og lignende. Gjenstander og gulv kan vaskes med klorin, hvis de tåler det. Klorin er et blekemiddel, så farger kan ta skade av Klorin.
Takk for svar :)

Legger til i starten at jeg er diagnoser med OCD og er i overkant hygienisk, som ikke er bra. Jeg vet ikke hva som er normalt og ikke lenger med renhold og dette styrer på mange måter mitt liv. bigeyes Fant derfor denne siden og håper litt fakta kanskje vil roe meg ned!

Vi har høner og for en måned siden løp min sønn inn med skoa på, og til min store forskrekkelse så jeg en god klase med hønemøkk under skoen! Jeg hadde løpt etter i sokkelesten og jeg trådde deretter oppi mine sko. Scenarioet er her da altså at jeg tråkket etter han, kan ha fått noe møkk under bena(ingenting synlig på gulvene inne, men jeg vasket over med klorin for å være helt sikker) og deretter tråkket oppi mine sko, som jeg glemte vaske og levde i ro helt til dette plutselig spant seg opp til noe inni hodet mitt. boggled Skoene bruker jeg ikke enda da jeg føler jeg ikke får de rene, men brukte de jo et par ukers tid. Følte derfor det da var hønebæsj overalt i huset da jeg har hatt på meg disse skoene, gått rundt, satt meg i sofa og lignende. bigeyes Huset ble vasket, sofatrekk vasket i vaskemaskin og det var rent. Til jeg idaaag kom på at både samboer og barnet mitt har tråkket inne i huset der jeg har tråkket rundt og så oppi siiiine sko. Føler jeg nå må gjenta hele prosessen med vask av sko, gulv, sofa. Ja, jeg vet jeg er overhysterisk, men er det noe fakta i hva jeg tenker? Jeg er ikke redd bakterier egentlig, for vet jo at vi ikke ble syke av denne hendelsen. Men det er bare tanken på at det kanskje kan ha kommet spor av hønebæsj på gulv som vi har tråkket videre i resten av våre sko og så utover i huset igjen. clown Vet at sønnen min mest sannsynlig drar med seg mye mer ekkelt fra barnehagen, og at gulvet i matbutikken er mer møkkete, og der har jeg null problem med å ta, det er bare denne hendelsen med hønebæsj som har brent seg fast inni hodet mitt. tongue Helt teit, jeg vet.

Vil skyte inn at mine sko er av saueskinn og er skinn og pels inni, som jeg alltid har trodd dreper bakterier og skitt, derfor jeg lot denne gå. Hadde i tillegg ullsokker på om jeg ikke husker feil, ingen synlig skitt under...for husker jeg sjekket dette.. Ikke brukt hver dag.. Skoene til samboer er joggis og sønnen min bytter på saueskinnsko og typ "cherrox" lignende vintersko, evt. goretex joggesko.
Hvis jeg forstår deg riktig, er det ikke lenger sykdomsoverføring du er redd for (siden ingen av dere har blitt syke), men heller den sterke avskyen du føler for «urenhet» i forbindelse med bakterier og avføring?

For å ta det mest sentrale først, de fleste bakterier er fundamentalt viktige for livsprosessene i naturen, enkelte er nødvendige forutsetninger for å utvikle organisk liv. Saprofytter bryter ned dødt organisk materiale som dermed blir tilgjengelig for planter, som igjen legger grunnlaget for høyere organisk liv. Vi mennesker har ca. ti ganger så mange bakterieceller i kroppen som egne celler (for eksempel er fordøyelsen vår fullstendig avhengig av dem), og mange bakterier, som f.eks. melkesyrebakterier, kan drepe patogener (sykdomsfremkallende bakterier) og være helsefremmende på andre måter. Bakteriene brukes også i miljøteknologi, legemiddelproduksjon og bioteknologi. De fleste bakterier er enten nyttige eller harmløse for oss, relativt få patogener er sykdomsfremkallende. Vårt liv på jorden ville vært utenkelig uten dem.

For å ta ditt spesielle tilfelle, hønsemøkka sønnen din hadde under skoen var neppe sykdomsfremkallende i utgangspunktet, såfremt hønene deres er friske. Det er nok svært små mengder avføring som har kommet på gulvet ditt i , og den mengden som hypotetisk sett kan ha kommet på sokkene dine og eventuelt over i skoene må ha vært svært liten. Når huset har blitt så grundig rengjort med bakteriedrepende midler som du beskriver, og sokkene du brukte sikkert har blitt vasket mange ganger siden hendelsen, er muligheten for overføring av materiale til og fra mann og sønn så godt som ikke -eksisterende. Sjansen er stor for at du har det reneste huset i nabolaget. Problemet er i hodet ditt, men det er du jo sikkert fullt klar over.

Sannheten er at et helt bakteriefritt hus hverken er mulig eller ønskelig. Autoimmune sykdommer og allergi er på fremmarsj, er en viktig årsak er antagelig at vi på grunn av dagens strenge renhetsregime utsettes for såpass få bakterier at immunforsvaret til barn ikke får nok trening. Barn med husdyr (som i større grad vil bli utsatt for bakterier), vil for eksempel ha lavere sjanse for å utvikle allergi. Litt skitt, i moderate mengder, er faktisk sunt for oss!

Jeg håper du bor på et sted der du kan få profesjonell hjelp for OCD’en din, det er en vond og belastende sykdom å leve med, både for deg og familien din.

Mvh Benedikte.smile
Hvis jeg forstår deg riktig, er det ikke lenger sykdomsoverføring du er redd for (siden ingen av dere har blitt syke), men heller den sterke avskyen du føler for «urenhet» i forbindelse med bakterier og avføring?.....................Opprinnelig postet av Pagurus


Takk for så fint svar!

Så da trenger jeg ikke bekymre meg og er ikke ekkel eller uhygienisk om jeg nå tar både sofa og gulv være? blush Hverken sønnen min, jeg eller samboer får bæsj på oss av og sette oss i sofa eller leke på gulvet? Vært der at jeg helst vil vaske alle lekene til sønnen min, men jeg vil så klare å la vær! Men det er så vanskelig når en begynner tenke over at det kan kanskje ha vært i kontakt med noe ekkelt.. Sofaen er blitt vasket sikkert 2-3 ganger siste mnd grunnet dette og jeg kom på dette igår igjen og føler all vaskinga er helt bortkasta da jeg glemte de skoa... blush Jeg vet liksom ikke hva som er normal hygiene, overdrevent eller ekkelt nesten lenger da jeg kun har vært på overdrevent, og får fullstendig panikk dersom jeg gjør noe som ikke er overdrevent...

Jeg skal få hjelp, skal til min lege tirsdag og snakket med henne om dette sist uke. smile Jeg er gravid, og ble sånn her sist svangerskap og. Jeg har hatt ocd så lenge jeg kan huske, men bare da vært litt ekstra nøye, ikke slik som nå at det hemmer hverdagen min helt.. Er vel at jeg skal beskytte baby og min sønn mot bakterier fra naturen av, men så blir det ekstra overdrevet da jeg har diagnosen min..
Jeg tror du kan være helt sikker på at ingen ville kalle en person med et så ekstremt renhetsregime hverken ekkel eller uhygenisk, faktisk kunne du nok gå merkbart ned i vaskestandard og likevel ha et rent hus etter normal standard. Det er ingen fare ut fra det du beskriver for at du eller familien din skal få avføring på dere av å være i hjemmet. Legen din kan sikkert også forsikre deg om dette. I et «normalitetsperspektiv» holder du huset langt, langt renere enn det som er kan sies å være nødvendig.

Håper du får det lettere fremover, og kan nyte graviditeten!smile

Mvh Benedikte.