Typebestemmelse av epler


Hei. Jeg har et epletre i hagen som jeg gjerne skulle visst typen på.
Sannsynligvis plantet en gang på 80-tallet
Den har middels stor frukt vil jeg si, frukten har høy syre (ph ned mot 3 på juicen fra eplene) og sprøtt kjøtt. Modnes en gang i september/oktober
Jeg vil si den har en grønn grunnfarge og rødt kinn på solsiden. Treet bærer rikt.


I tillegg vokser det et gammelt epletre i nærområdet som det hadde vært interessant å vite typen på også.
Dette er et gammelt høyt epletre og ikke en dvergvariant tror jeg, jeg kan ikke se podesnitt, men det er mulig det er der siden det er plantet i forbindelse med bærbusker på noe som tidligere var del av en hage.
Jeg har dessverre bare bilder fra gammel nedfallsfrukt. Eplene smaker søtt med lav syre. Gult fruktkjøtt og grønngult skall. Har aldri sett hint av rødt på disse eplene.

Beklager virkelig kvaliteten på bildene. Begge trærne vokser ytterst på Sunnmøre i hardt kystklima med milde vintre og ser ut til å trives.
Jeg har selvfølgelig noen tanker om hva det kan være, men vil ikke legge føringer, Håper noen kan ta seg bryet med å synse litt :)
Replies

Har ikke peiling, men kanskje denne siden og tilhørende lenker kan hjelpe?
https://www.nibio.no/tema/mat/plantegenetiske-ressurser/nytteplanter-i-norge/hagebruksplanter/fruktsorter/eple
Ellers, tror jeg @Torborg er eplekjenner?
Jeg er veldig interessert i eplesorter, men det å betemme eplesorter er vanskelig og er det er ikke lett å ta dem på det bildet du har der. Siden (det første) er fra 80-tallet kan vi også ha med moderne epler å gjøre. I denne perioden har jo 'Aroma' vært en veldig populær sort, men jeg ville ikke trodd at den var så sur eller hadde så grønn grunnfarge som du sier. De må i så fall ha blitt plukka tidlig. Det er vel et skikkelig vintereple heller. Ser at den har lang stilk og litt rust i stilkfestet. (har ikke bøker her akkurat nå).
Nr to er ikke lett. Vi har silkeeple. Den har ikke noe rødt (eller knapt) og lite syre, men vanskelig å si.

Jeg er spent på hva du tror!
Hei Torborg og tusen takk for svar. Jeg har ikke interessert meg for epletyper særlig lenge og derfor har jeg heller ikke fått tatt skikkelige bilder dessverre. Jeg har tenkt at ut fra beskrivelse på typen og tidsperiode så kunne aroma stemme godt, men som du sier er kanskje grunnfargen mer gul og eplet modnes senere. Det kan derimot stemme veldig bra at eplene er høstet for tidlig. Det blåser mye her jeg bor og eplene begynner dermed å falle tidligere enn de skulle og jeg blir utålmodig og høster hele avlingen. Syrenivået skulle vel ikke synke ved videre modning, men sukkeret vil vel balansere syren eller?

Når det gjelder epler nummer 2 er jeg usikker. Silke-eple var et godt forslag. Frukten på dette treet modnes seint så dette er et vinter-eple. De smaker bittert før modning. Silke-epler så veldig "velformede" ut og frukten på dette treet er ikke nødvendigvis runde og de har litt kanter. Jeg har tenkt på Filippa (https://snl.no/filippa) sånn mest ut ifra utseendet på linken med varierende form og mer valseform enn kuleform. Se også at i snittet er det et helt åpent kjernehus uten frø, uten at jeg har funnet slik informasjon for andre epler enn gravenstein.
Takk igjen for svar.

Epler er vanligvis ikke lett å ta til sort; men den første bør være helt grei Åkerø.