storhjelm


Har massevis av storhjelm i hele hagen min siden den er så giftig tør ikke jeg å ta i den engang
er roundup effektiv på Storhjelm? Vist ikke hva er den lureste måten å få den vekk på?
Replies

Å ta litt i storhjelm (merk liten forbokstav wink), gjør ikke så mye. Det som er farlig, er å få noe særlige mengder med plantesaft og/eller most plantemateriale på seg. Hus den dødlige dosen ligger på rundt 3–5 g friskt plantemateriale. Sammen med absorbsjobsraten på huden er lavere, så må det være en del, før det virkelig er farlig. Men hvis du håndterer dem mye over relativ kort tid, så kan du få forgiftninger, ja.
Men vær da også obs på, hvis dødelig dose akonitin og lignende alkaloider har nådd blodet, så er det heller ikke så mye å gjøre. Skal du håndtere den en del, så det er fare for å få en del platesaft o.l. på deg, så bruker du gummihansker og regndress. :) Men om du har barn, så skjønner jeg hvorfor du vil fjerne den.

Men så til så til spørsmålet: Ja, Roundup er effektiv mot storhjelm og de fleste andre planter. Dusj eller gni det på bladene om sene kvelden eller grytidlig morgen, når det ikke er fare for regn på minst et halvt døgn etterpå.
Andre plater som også får middel på seg, vil gjerne bli misformet, og de vil dø, hvis det blir litt mer av det.

Det er heller ikke lov, og bruke Roundup nærmere enn 3 m fra åpent vann.
Jeg ville tro det enkleste er å spa den opp og luke den vekk. Bruk hansker og heldekkende klær, så skulle det ikke være noen fare.

Roundup virker nok på storhjelm, men roundup er i seg selv en gift. Så det blir med ondt skal ondt fordrives...
Roundup virker nok på storhjelm, men roundup er i seg selv en gift. Så det blir med ondt skal ondt fordrives...Opprinnelig postet av Limnoan
Jeg synes dette blir litt rart. Hvis vi sier den dødelige dosen av storhjelm er 5 g. På rotter så er noen merker (det er flere undertyper) av Roundup målt til en LD50 på 9000 mg/kg kroppsvekt. Dette er da konsentrat, som en trenger plantevernsertifikat for å kjøpe. Det blir en feilmargin med å sett et "=" mellom rotte og menneske. Men la oss si mennekset og rotten er akkurat like følsomme. Jeg veier 100 kg, så vil da den dødelige dosen for meg bli 900 g konsentrat. Mens det fortsatt er 5 g storhjelm. Hvis det er snakk om den ferdigblandede Roundupen. så er det 0,96 % glyfosat i den. Du har også litt såpe lagd fra noen stoffer i planter i perlargoniumslekta. Disse stoffene er tatt fra esterene, som er med på å gi aroma hos disse. Syra i disse esterene er nonansyre, som også er kalt pelargoniumsyre. Det andre virkestoffet er amoniumnonanat (amoniumpelargoniumat). Så er det et overflatebehandlingsmiddel, som et etoksylerte polytalgaminer. Dette betyr fettsyrer, etanol og amoniakk er lagd til en polymer.

Ellers så er LD50 av isopropylamid-salt av glyfosat 10 537 mg/kg målt oralt på rotte.
Ren eddik har 3310 mg/kg oralt hos rotte, koksalt 3000 mg/kg oralt hos rotte.

Alle disse stoffene er lett nedbrytbare i noen lunde luftig jord.
Roundup er ikke av de farligste plantevernmidler. Jeg har brukt det selv, med svært begrenset virkning på skvalderkål.

Men, stoffet er omstridt i visse kretser, og jeg mener fortsatt at mekanisk fjerning bør være førstevalg der det er mulig.
Ok, takk for gode tips, etter at planten er sprayet med roundup og visnet innholder planten mindre gift? tenker på vist jeg må fjerne/luke restene av den.
Jeg er redd giftinnholdet blir værende. Det forsvinner når plantematerialet råtner opp.

Om du først vil luke, så trenger du ikke drepe planten først.
Om du bruker roundup, så kan du jo la planten ligge der den er. Med tiden blir den til jord.
Takk, får ta spaden fatt og bli kvitt alt
har små barn som liker og løpe rundt så det må bort fort
takk for gode råd 🙂