Bartre som lukter tropisk frukt


Hei!

Rundt Nøklevann i Oslo vokser det et bartre som har myke nåler, stikker ikke, med flate og brede nålekvister. Greinene sitter på stammen med relativt jevne mellomrom, og det kan likne på et slags japansk tre. Det morsomste og mest kjennetegnende ved treet er at nålene lukter av brusen Tropo fra Grans, altså variasjon av tropisk frukt. Jeg lurer veldig på hva slags tre dette er?


-- Posted via biolog --
Replies

Hehe artene i edelgranslekta kan deles i 2. Det er de som lukter noe lignende appelsin, og de som ikke gjør det. smile
Hei,

Takk for svar :) Kan det være Nikkoedelgran? Jeg vil bruke nålene i matlaging, er det trygt?


-- Posted via biolog --
Granskudd er på moten som mat i disse dager. Edelgran tilhører en annen slekt enn norsk gran, men jeg mener en moderat bruk kan være trygt.

Rent generelt bør en være ytterst forsiktig med å bruke planter som ikke er anerkjent som spiselige. De fleste planter har midler for å beskytte seg mot å bli spist. Alt fra å være uspiselige til dødelig giftige. Noen utgjør også en snikende fare, de er kreftfremkallende. Det gjelder for eksempel hestehov, som før i tiden ble regnet som medisinplante. Nå er den ute av apoteket fordi den kan gi kreft.
Nikkoedelgran er det nok ikkje. Den har nåler på oversida som spriker litt i mange retningar.

Det ser ut som det er ulike lange nåler og at dei på greiner langt nede ser ut til å vere i eit plan. Vanlig edelgran er ikkje så ulik, bortsett frå at eg ikkje har registrert noko om at den lukter fruktig. Kjempeedelgran har fruktig lukt, men det stemmer ikkje heilt med greinfarga.

Viss du tar kontakt med skogeigar, som kanskje er Oslo kommune i dette høvet, så kan det vere du får namnet på arten dei har planta på denne staden. Det er ofte enklaste måten å finne ut av det.