kjemi: Forurensing av fersk- og saltvann


Hei :) Er det noen som vet hvorfor vi ikke snakker om forurensing av saltvann(hav), bare om forurensing av ferskvann(innsjøer og elver)?
Jeg tror det har sammenheng med vannets alkalinitet. Innsjøer blir jo sure pga de inneholder få basiske ioner som danner buffersystemer i vann. meeen... jeg ser ikke helt sammenhengen :/

Replies

En snakker da sannelig om forurensning av havet også! I dagens Aftenposten 12/9 09 har de for eksempel et oppslag om miljøgifter i oljeindustrien. Skriv hav forurensning i Google og du får 41 500 treff!

En annen sak er at forsuring til nå har vært et ferskvannsproblem, ganske riktig som du sier på grunn av dårlig bufferkapasitet i ferskvann.

I den siste tiden har en likevel begynt å bekymre seg for forsuring av sjøvann også. Økende CO2 konsentrasjon ser ut til å true arter som er avhengig av kalkskall. Det gjelder alt fra mikroskopiske kalkalger til store koralrev. Utskilling av kalk er avhengig av likevekten
Ca2+ + 2HCO3 <> CaCO3 + H2O + CO2
Er det for mye CO2, går likevekten sterkt mot venstre.

Overgjødsling arter seg normalt ulikt i ferskt og salt vann:
I ferskvann er fosfor oftest det kritiske næringsstoffet en prøver å begrense.
I saltvann er problemet gjerne nitrogen, det gjelder for eksempel i Nordsjøen.

AA
Tusen takk for svar. det hjalpsmile