Salamandere i dammer


Hei hei. Min mor har et landsted i Son. Oppført 1865. På fjellet/knausen foran ligger det flere små dammer ca 2- 6 m2, som befolkningen i Son tar med seg barna til for å se etter salamandere ( Det er også en gjennomgangsvei fra strand til boliger).

På 60- tallet lekte hun og de andre barna rundt salamanderdammene. Da var dyrene ganske store. Mer firfirsle-størrelse. Hun husker dem som brungrønne med oransje mager med prikker på . De som bor i Son, sier at de ser dem fremdeles, men at de er blitt mindre. (Fjellet står heldigvis på verneliste nå, men tomten er ettertraktet av utbyggere på grunn av den fine utsikten) Derfor ønsker vi av flere grunner at salamanderne skal leve.

Og nå til spørsmålet. Er det noe hun kan gjøre for å bedre deres levevilkår? Mamma husker at hun rensket litt opp i dammene, tok vekk litt mose da hun var liten. Nå er det kommet ganske mye mose. Til og med høye gresstrå (med tung mose under) og dammene tettes litt igjen av dette. Bør hun fjerne noe, så det ikke gror igjen og fortrenger dyrene? Eller er dette en naturlig prosess som gjør at de har steder å gjemme seg? Det var dessuten veldig varmt i sommer, så det ble lite vann. Da fylte hun dammene med vann igjen fra hageslangen. Håper det var greit. Takknemlig for svar! Hilsen Mari Maurstad
[ Opprinnelig postet av mari maurstad ]


-- Posted via biolog --
Replies

Har svart under Spør om dyr:
https://www.sporenbiolog.no/Topic/Posts/142034
Godt innleggthumbsUp
Takk for svar! Hun klarte ikke logge inn på brukeren sin etter å ha postet det, men hun ble kjempeglad for responsen!


-- Posted via biolog --