Kjuke på eik


Hei, jeg kommer stadig innom denne typen kjuke på eik.

Ofte små i størrelse (ca str på bunnen av en kaffekopp), litt hvit i kantene og brun ellers. Får stadig til svar av AO: oter.
Finner de på eiker rundt på Tjøme/Veierland.

Går det å se hva det er for mer trente øyne?

Vennlig hilsen Karen

Replies

Trenger nærbilder for å se detaljene.
Selvfølgelig 👍🏻 Nå er disse funnene noen timer unna meg, men jeg fant et par andre bilder. Enten duger de ikke, eller så får jeg gå ut på jakt igjen- for det hadde vært så greit å vite hva det er 😊
Du kommer stadig innom denne typen kjuke på eik, skriver du. Da er det vel forskjellig størrelse på de du ser? Kjenner du eikeildkjuke, slik at du kan utelukke den?
Hei og beklager mitt litt sene svar!

Jeg anslår at kjuka på det første bildet, som er litt utydelig, kanskje var 10 cm.
Den nederste kjuka avbildet på det andre bildet var kanskje ca 7 cm. Noe større enn dette har jeg nok ikke sett de.

Jeg er forsåvidt kjent med eikeildkjuke (må legge ut et kontrollspørsmål etterpå smile ), men har i grunn bare sett den som voksen, tror jeg.

Jeg har sett på bilder i andre innlegg nå og ser at ´mine´ absolutt kan ligne på det som menes er eikeildkjuke. Utseende stemmer ganske bra og det at de vokste i samme typen endringer i stammen (der en gren har falt av/blitt kappet).

Men-jeg skal prøve å få lagt ut et nytt innlegg nå. Der er det en yngre utgave ved siden av en litt eldre kjuke, som jeg tror er eikeildkjuke. Men når jeg sammenligner bildet i denne tråden med den andre, så er de ikke helt like.

Bildene viser porelaget ikke sant? Ser ikke ut til at det er utviklet noe overside enda? Phellinus er nok riktig slekt. Mikroskopi kan nok ta denne/disse til art, men fra kun bildene våger ikke jeg å konkludere.