Hvilke sopper har en "geleaktig elastisk membran"?


Hei!

Jeg jobber med et lite bokprosjekt og lager i den forbindelse en oversikt over hvilke sopper med utbredelse i Norge som har en "geleaktig elastisk membran som kan pilles av hatten".

I engelsk litteratur omtales dette som en pellicle:
The outermost layer of a sporocarp; often used only for a surface that is viscid and peels off with ease.


Man ser dette bl.a. hos fleinsoppene og spesielt hos Spiss fleinsopp:Jeg forstått at Psilocybe pelliculosa også har en slik "geleaktig elastisk membran" (derav navnet), men lurer altså på hvilke andre sopper i Norsk natur som deler dette trekket. smile

VH
BrickBrockBran
Replies

Det første jeg kommer på er sleipsopp:
https://snl.no/sleipsopp

Kan vel være at andre sopp med etternavn glutinosus/glutinosa også har dette trekket. Glutinosus = "limaktig".
En god del hettesopper (slekta Mycena) har denne egenskapen. Den mest kjente er flåhette, Mycena epipterygia, hvor det norske navnet henspeiler på nettopp det fenomenet du beskriver.
Hadde vært veldig spennende å få høre litt mer om et så spesielt bokprosjekt. Håper på mer info.smile
Tusen takk for gode forslag Limnoan og Mycena51! :)

Jeg kjørte et kjapt søk i artsdatabanken på glutinosus/glutinosa og fant ikke så mye mer enn nevnte Sleipsopp og Sleip jordtunge i soppriket. Fikk dog lært meg to nye artige nye artsnavn i Klisterlarve og Slimdamsnegl !


Tove: Du kan gjerne sende meg en PM om du er interessert i en sniktitt. Det hadde vært hyggelig (og litt skummelt) med tilbakemelding fra noen som faktisk kan denne materien inn og ut. Selv er nemlig en ekte amatør! :)
Hei Tove!

Prøvde å sende deg en PM men noe usikker på om den kom frem og om du har sett den :)

Om du fremdeles er interessert i å ta en titt på boken så er du hjertelig velkommen til å sende meg en PM så skal du få en lenke i retur!
Jeg mener det er en eller flere Crepidotus arter med dette kjennetegnet.