Stor, brun parasollsopp


Denne soppen plukket jeg i tro på at det måtte være rødnende parasollsopp. Jeg var på matauk, og fotograferte dessverre ikke soppen på stedet den vokste (plen på kalkrik sandjord), og jeg fjernet den løse ringen på soppene. Senere registrerte jeg at soppen ikke rødner, og dermed kan det neppe dreie seg om rødnende parasollsopp. Dessverre finner jeg ingen passende art det kan være, men det gjør kanskje noen andre?

Den største soppen har hattdiameter på 25 cm, og stilken har samme høyde. Soppen lukter ingenting. Funnet i Østfold (dere skjønner hva jeg mener) nå.


Replies

Er dette rett og slett stor parasollsopp? Jeg trodde den hadde lys, nærmest hvit, hattfarge, men den kan kanskje være brun også? FN er ikke for hånden, så jeg får ikke sjekket nærmere detaljer, annet enn det jeg finner på nett.
Har aldri sett stor parasollsopp selv......enda, men skal vel være relativt vanlig på Hvaler.
Er jo andre Macrolepiota som også er "store/brede", men vet ikke om de er funnet i Norge.
Av de Macrolepiota'ene som det finnes bilder av i artsobs, er det stor parasollsopp som ligner mest. Så kanskje det er den jeg har funnet. Nå er i alle fall soppene tørket, så jeg kan sjekke detaljene når jeg kommer hjem. smile
Har nå sett gjennom Macrolepiota'ene i FN, og den eneste som er beskrevet med farget skiveegg er Macrolepiota olivascens. Men denne er ikke tidligere registrert i Norge, etter hva jeg kan se. Er jeg helt på bærtur her?

Edit: Det bør nevnes at hattfargen til M. olivascens skal være lys under skjellene.