hoggorm


hallo! jeg lurer på hvor hoggormer lever hen, kan du svare meg på det? hva spiser hoggormene?

hansi
Replies

Hei Hansi!
Her kommer litt førstehjelp fra en botaniker, i tilfelle det haster med svaret - så kan jo zoologene (som kan mer om det) fylle ut.
Hoggorm lever i mesteparten av landet i hvert fall opp til skoggrensa. De eneste stedene der den ikke er kjent, er enkelte øyer. Om sommeren støter en oftest på dem på solrike dager på varme, sørvendte steder, der de ligger for å varme seg opp, men ellers kan du egentlig se dem hvor som helst - også ved vann (de kan svømme!) og i skyggefull skog. Nå (dvs. om vinteren) ligger de i dvale på bestemte steder der det er frostfritt (f.eks. langt nede under urer og steinrøyser) og overvintrer der gjerne mange sammen på samme sted. Dette har folk visst om også før i tida, det kalles ormebol.
Hoggormene spiser mest mindre virveldyr - smågnagere, frosker, fuglunger. Jeg er ikke sikker på om de spiser noe særlig virvelløse dyr (insekter, snegler) - hjelp meg, zoologer!
Håper dette hjalp litt
Vennlig hilsen
Jan Wesenberg

quote:

hallo! jeg lurer på hvor hoggormer lever hen, kan du svare meg på det? hva spiser hoggormene?

hansi

Beklager hikken over, her kommer svaret mitt.

Jeg studerer biologi så jeg er ikke biolog ennå, men tenkte jeg kunne gi et tips allikevel. Gå inn på hjemmesidene til Norsk Zoologisk forening, www.zoologi.no, klikk på linken til "amfibier og reptiler". Her finner du mye interessant om bl.a. hoggorm. Gruppen arrangerte en samling for herptil-interesserte (amfibier og reptiler) i sommer og blir det en slik samling neste sommer så anbefaler jeg deg å bli med. Det var utrolig lærerikt.

Hilsen gry