Hvilken lilje kan dette være?
Vi har i flere år hatt noen bladrike liljer som aldri har blomstret. I sommer gav jeg dem ny jord og lot dem stå ute i skyggen under rododendronbuskene. De ble flyttet innendørs i god tid før frosten kom. Nå blomstrer den ene med to blomster på en mer enn 70 cm lang stilk. Blomstene har 1 lang støvbærer og 5 kortere med hvite "hoder". Er det ut fra dette og bildene mulig å si hvilken lilje dette er?
Replies

Ser jeg ikke feil, er det en amaryllis. En gammel potteplante:
https://www.plantasjen.no/amaryllis.html
Tilleggsopplysning: Det er ikke her en stor løk, men flere ganske små løker. Jeg vet ikke eksakt hvor store de er nå, men da jeg pottet om, var de blanke av farge og på størrelse med moreller. Det er altså flere løker i potta.
Systematikken her er interessant (og i parentes, dette er ikke en lilje!).

Det vi kaller amaryllis er i virkeligheten slekten Hippeastris fra Sør-Amerika (mens ekte Amaryllis hører til i Sør-Afrika). Amaryllisfamilien, Amaryllidaceae, er det vi på norsk simpelthen kaller løkfamilien. Den inneholder også påskeliljer og snøklokker.

Det har vært ekstremt mye omrokeringer og rot i denne delen av de enfrøbladete gjennom årene. Her er den nyeste AGP IV-systematikken:
Jeg sier takk for hjelpen til Limnoan og Dagf.
Jeg kan legge til at denne planten er litt mer uvanlig/eksklusiv enn de løkene vi kjøper billig på Rema, uten at jeg tør å si hvilken art eller sort det dreier seg om. Så ta godt vare på den! smile