Mikrobiologi. Overlevelse og vekst av bakterier i urinprøve.


Hei.

Jeg lurer på hvor lenge mikroorganismer som Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Proteus mirabilis, Enterococcus faecalis, Pseudomonas auruginosa, Staphylococcus saprophyticus og Proteus mirabilis kan overleve i en urinprøve oppbevart i romtemperatur. Gitt at disse foreligger i urinen til å begynne med pga en UVI f.eks.

Finnes det noen studier gjort på overlevelsesevne av noen av disse bakteriene under noe lignende forhold? Ideelt sett så hadde jeg også ønsket å vite når konsentrasjonen teoretisk vil være høyest og når den vil begynne å avta.

Ideelt sett så er jeg også interessert i å vite om forholdet mellom bakteriene vil endre seg etterhvert, f.eks dersom det er noen som vil vokse mer i en slik situasjon iforhold til hvordan komposisjonen var til å begynne med, men dette blir kanskje litt vanskelig å finne ut av direkte, men jeg kan vurdere ut ifra overlevelsesevnen til de ulike i slike forhold dersom det kan sies noe om.

Lurer også på om prøven kan bli forurenset fra bakterier utenfra om den er i en lukket plastbeholder.

Mvh

Replies

De første spørsmålene kan jeg ikke svare på, men det siste tror jeg er greit:

Det kommer neppe forurensning utenfra inn i en lukket plastbeholder.
Pasteur gjorde et berømt forsøk med beholdere med svanehals, selv om halsen var åpen, kom ikke bakteriene inn til innholdet. Det var fordi bakteriene ble liggende igjen i svanehalsen.
https://snl.no/Louis_Pasteur

En annen sak er hva som måtte være i beholderen på forhånd. For noen år siden var det en skandale ved et vannverk: Alarmen gikk på grunn av bakterier i vannet. Så viste det seg at smitten kom fra prøveflaskene...