Harekadaver og avføring fra rovdyr?
Vi har hytte på Vestlandet, Sirdal og oppdaget at noe(?) hadde tatt en mindre hare. Dette må ha skjedd en eller to dager før vi kom til hytten. Avføringen var fersk mens haren var helt oppspist. Kun hodeskalle, ører, poter og noe pels igjen. Noen som har innspill på hva som kan ha tatt haren? Avføringen var relativt stor, 10x10 cm og i form av en stor ruke.

Setter stor pris på svar

Mvh.
Jon Asle Andersen
Replies

Jeg tror nok det er haren sin avføring, og tilblivende avføring du har tatt bilde av, dvs innvollene. Ser ut til å være magesekk i midten, tykktarm nederst i midten, endetarm øverst til venstre (med "haredrops" inni) og tynntarmen henger som et slips bortover marka til høyre. Ser jo også en del mageinnhold helt øverst på det siste bildet som ser ut som "sagspon", dvs ganske typisk for haren.

Ang. skadegjører ville jeg sånn i utgangspunket ha gjetta på noen som ikke klarer å bære med seg en hel hare, og heller ikke skallen (reven ville nok ha tatt med seg den) så jeg ville tippe en rovfugl, selv om det var litt rart at ikke ryggraden hang i hop. Røyskatt eller mår kan være et alternativ, men hadde trodd at begge klarte å dra med seg et mindre kadaver mer i skjul. Blir egentlig bare gjetting.
Takk for svar! Veldig gøy å få tilbakemelding fra noen som veit hva det går i! Kjempe gøy, vi synes dette er veldig spennende. Det er rev her så det høres sannsynlig ut. Det er også sett gaupe i området samt mye ravn, kan det være at gaupa har tatt haren. Er skadene/restene forenelig med det? Det er også mye jakthund her men vi tror ikke det er hund.

- JAA
Synes som sagt den ser ut til å være "plukka ren", så jeg vil i utgangspunktet holde en knapp på en rovfugl - tror at gaupe eller rev ville tatt med seg hele skrotten til et mer bortgjemt sted, og ingen av dem ville ta seg bryet med å renske skallen på den måten (eller så presist uten å ødelegge mer av beina i skallen). Ravnen tror jeg ville tatt mer av innvollene. Mindre rovfugl er ofte å se på kadaver/åte f.eks hønsehauk. Og en hønsehauk hunn har neppe problemer med å ta en ung hare.
Men som sagt, det blir mye gjetting.