Småvasshår?


Hei, jeg har prøvd å artsbestemme en vasshår jeg fant i en mindre bekk i Hof. Hvor den vokste sammen med Nitella opaca. Stor bestand med både undervannskudd (uten blomst) og landform

Jeg heller mot småvasshår(C. palustris), Har de fortsatt i en bøtte med vann og kan ta flere bilder ved behov.

Mener (husker ikke helt sikkert) at skuddene ga enten frukt eller støvbærer, og de kom nesten alltid to og to. Ikke alle fruktene som hadde så tydelig vingekanter, og de forsvant nesten når frukten ble moden. Frukten var bare 0.5mm.

Bilder tatt 13.juli og 31.juli


-- Posted via biolog --
Replies

Legger til noen få bilder til


-- Posted via biolog --
Ikke så lett å bli klok på den der -- noe ser ut som C. stagnalis? Evt C. cophocarpa. C. palustris klarer jeg ikke å skimte i disse bildene. For meg er materialet ditt heterogent ut, dvs. mer enn 1 art.

C. hamulata/C. brutia/C. autumnalis kan utelukkes da planten har tydelig gult pollen (og flyteblad). C. platycarpa er tydelig mørkegrønn.

Du får komme med bilder av modne frukter, sett fra siden.
Jeg ble litt konfus av bildene, særlig i første post hvor første bilde nok heller er av en støvknapp enn en frukt. Størrelse nevnt 0.5mm passer med en støvknapp da alle våre arter har frukter som er minst 1mm (med vingekant). Bilde 2,3 og 4 er forenelig med C. cophocarpa. Det siste bildet kan være den eller en (steril) C. hamulata.

C. cophocarpa har ofte 2 frukter ved hver node. Forsåvidt gjelder dette også C. palustris, men den har ikke lange sprikende grifler og fruktene er annerledes (tydelig avsmalnet i nedre del, vingekant bare øverst, som modne svarte). C. palustris har oftest intern selvbestøvning (geitonogami) og plantene kan da mangle støvknapper eller disse er svært kortlevd.

Jeg har sett sprikevasshår C. cophocarpa bestemt til C. brutia pga de lange og utstikkende støvtrådene med gul støvknapp. Så det gjelder å passe på. Frukten er en 4-delt spaltefrukt.
Hei, tusen takk for svar!
Beklager sent svar, glemte bort å sjekke for svar.

Er andre bilde pollenknapp? For det var en slik på samme stadiet jeg målte i første bildet. Det kom små perler ut av den som jeg syns var rart, men så en firedeling når jeg så den fra oversiden så tenkte det måtte være frukten, spesielt siden jeg hadde sett stilket pollenknapper noen uker i forkant men ikke fant noen på de gjenværende individene i bøtta(mange hadde død). Om det er pollenknappene til en annen art forklarer det at vingekantene kun var veldig synlig på noen få individer, som er grunnen til at jeg utelukket C. cophocarpa.

Populasjonen er i nærområde mitt og lite truet, så jeg har god tid til å finne ut av hva jeg har funnet. Kommer tilbake med et nytt spørsmål her når jeg har fått sett mer på dem.

Takk så mye for for hjelpen!


-- Posted via biolog --
Skrev litt feil i første melding, dumt en ikke kan endre eller slette svar såvidt jeg kan se..

Ønsker og endre mitt andre avsnitt til følgende:

Gir veldig menig at jeg har flere arter når du sier det.

Det at den hadde tydelig vingekant var eneste som gjorde jeg landet på C. palustris og ikke C. cophocarpa. Hvor det heller ikke kunne være C. stagnalis grunnet utsperrende grifler.

Var også noe som skurret med de veldig bløte fruktene med perler som kom ut av dem og som tilsynelatende hade mistet vingekantene de hadde noen uker tidligere. Skal få kommet meg innom igjen og fått hentet noe ekte frukt! Tror ikke de var blandt de overlevende individene i bøtta.


-- Posted via biolog --
Kommer det "små perler" ut så er dette pollen .....