grannsildre?


Roter i gamle bilder og fant dette fra 2015, tatt ved Rødberg i Numedalen i slutten av juli. Artsoraklet sier grannsildre om bildet (som ikke har den beste kvaliteten..). Hva mener dere?

mvh
Trond
Replies

Jeg heller mot grannsildre, mest fordi blomstene ser ut til å være tydelig skaftet. Men jeg vet ikke om det går an å spikre dette med utgangspunkt i bildet.

De to hornene på kapselen skal være tydelig ut- og nedbøyd hos grannsildre, mot bare utbøyd hos snøsildre. Men antagelig betinger dette godt utviklete blomster, og det er uansett ikke mulig å se her.

Min egen erfaring med disse to - såvidt jeg husker - er at grannsildre oftest vokser i mose i nordvendte snøleier, mens snøsildre vokser i sørvendte berghyller og -sprekker.
Hmmm - nå ser jeg jo i Mossberg at grannsildre skal vokse på høyfjellet. Og det var det ikke der jeg fant den - inntil riksveien opp mot Rødberg. Og den vokste på en berghylle som var sørvendt. Så da tror jeg at jeg - helt privat - huker av for snøsildre, selv om rosettbladene på bildet tilsvarer bladene til grannsildre i Mossberg.
Men takk for svar!
Jeg ville vel ikke lagt så mye vekt på det vi ser av blomstene som er på kanten av overeksponering. Derimot er den jo ikke spesielt liten, sammenlikn med graset og mosene. Den har rikelig med både lange krøllhår og kjertelhår på stengelen. Bladene er også ganske matte og rikelig hårete, mye kjertelhår og krøllhår i kantene. Snøsildre vil jeg si.