Insektmiddel i norske planter?


Hei,

Jeg har en markkompost som ble nærmest overtatt av noen forskjellige småfluer/småmygg, i hovedsak scatopsidae og sciaridae. Flere forsøk på å fjerne disse feilet. Søk på Internett identifiserte metoder med BTI (Bacillus thuringiensis israelensis) som ikke er tilgjengelig i Norge, nematoder, og "neem seed meal", eller mel av neem-frø. Alle disse skulle være effektive mot mygg-arter, og samtidig uskadelige for metemark.

Neem var mest tilgjengelig og enklest å bruke, så jeg forsøkte dette, og har hatt stort hell. All småmygg har vært borte i flere måneder nå.

Azadirachtin er angivelig et av virkestoffene i neem-planten. Finnes det, eller noe tilsvarende alternativ, i planter som finnes i Norge?


-- Posted via biolog --
Replies

Tror ikke neem har noen nære slektninger i nordisk flora.
Vet i farten heller ikke om andre planter som har lignende virkning.
Har også markkompost... og fôrer hærlige småfluer som er bare helt ok synes jeg. Årsaken til problemet ligger oftest i at man fyller mat og og annet egnet for oppformering i komposten så størst takk til vedkommende man ser i speilet!
Men har nok tenkt på alternativene i tilfelle det skulle bli nødvendig:

Derfor har mannen sjekka listen nedenfor. Det er noen av aktuelle- / "tilgjengelige" vekster i Norge og som kan ha kurative effekt mht repellerende og drepende virkning:

BUROT, ASKROT, MATREM, BUKKEHORNKLØVER, SALVIE...

Ingen av disse inneholder 'Azadirachtin'.
Askroten er antagelig den som kommer nærmest 'Neem' mht "lik effekt" i og med innhold av "limonoider".
De andre på lista har enten bare repellerende- eller kombinasjons-virkninger med flere virkestoffer og det er lite med dokumenterte effekter. Andre alternativer, som er enklest av alle, går på lokkemiddel + f.eks såpe og eller lim.

Sensommeren i år var, der min markkompost befinner seg, antagelig egnet til oppformering av fluene og per 22. september opptrer disse fortsatt "i overkant lite hyggelige mengder til å ha innendørs"... så når kuldegradene kommer utendørs vil kanskje også mannen vurdere tiltak dersom det ikke blir reduksjon i antall... Oppskrifter finner man på nettet og 'licence to kill' må en utstede til seg selv.
Jeg vil jo være litt varsom med å prøve andre planter med andre stoffer siden de kan påvirke markene også. De ser ut til å like neem veldig godt, og det er jo veldig bra.

Jeg fikk nok fluene i hus første gang da jeg var uforsiktig med å hente inn litt utendørs kompost til min innendørs markkompost. Jeg klarte først ikke bli kvitt småfluene uansett om jeg matet lite eller med andre ting, de eksploderte i antall selv i vått avispapir om de først fikk fotfeste. Men nå har jeg ingen lenger, så jeg får heller ikke eksperimentert selv med andre planter.


-- Posted via biolog --