Hettesopp på gran

Jeg tror dette er en av barkhettene, funnet på levende gran. Er det mulig å bestemme denne ut fra disse bildene?

Roger
Replies

Dette var interessant. Det ser unektelig ut som en av barkhettene, men fargen på hatten passer jo ikke. Det er ikke så uvanlig at hattfargen på disse artene blir utvannet med alderen, men her ser det ut som at ett av eksemplarene er temmelig ungt.
Vi har fire arter i seksjon Supinae. Det er barkhette (M. meliigena), blå barkhette (M. pseudocorticola), brun barkhette (M. supina) og einerbarkhette (M. juniperina). De tre første opptrer på edelløvtrær som ask, lønn, lind osv. men er faktisk også rapportert fra einer og edelgran. At de også kan forekomme på gran, er derfor ikke utenkelig. Men spennende er det.
Jeg vil tro at de avbildede eksemplarene er enten barkhette eller blå barkhette. Nærmere kommer vi ikke uten mikroskopering.

Tusen takk! Skal følge med på treet, men er nok redd det ikke blir før neste år (det er rett utenfor døra mi), for nå har snøen kommet

Roger
Mulig å grave frem? Snøen blir vel ikke liggende, så kanskje dukker soppene frem igjensmile.
Sjekket på lufteturen med hunden i dag, ingen sopper å se. Også de store mengdene med flåhetter som er på denne lille skogsturen hadde gått i vinterdvalen. Blir det mildere så skal jeg sjekke, går tross alt denne turen stort sett hver dag!

Roger