Larve funnet på mynteplante


Tok inn en bunt med mynte 5. november for å lage mojito. For noen dager siden, skulle jeg kaste de visne myntestilkene og oppdaget en larve.

Tok en sjans på at den kom fra mynten og ga den mer av dette og det var jackpot, den spiser og spiser. Den ser ikke ut til å være interessert i å forlate planten.

Skulle gjerne lært mer om det nye kjæledyret mitt. Kan det være en form for nattfly? Har den klekket på kjøkkenbenken min? Hvordan kan jeg ta best mulig vare på den til våren kommer?

Funnet i Trøndelag.


-- Posted via biolog --
Replies

Dette er larven av det vakre nattflyet taggvingefly (Phlogophora meticulosa). Denne larven finnes i en grønn og sjeldnere i en brun variant, du har funnet den brune.

https://lepiforum.org/wiki/page/Phlogophora_meticulosa

Mengden av funn av denne arten varierer fra år til år, 2022 ser ut til å være et bra år, med mange observasjoner.

Taggvingeflyet overvintrer som larve, og det antas at de fleste voksne eksemplarene i Norge kommer hit som følge av migrasjon, så jeg vet ikke hvilken suksess taggvingeflylarven har når den prøver å overvintre i Norge, men i milde strøk skal det kunne gå an hvis den er heldig. Du kan fore den videre med mynteblader, og holde temperaturen tilsvarende utendørs, men aldri under frysepunktet. Ved å senke temperaturen og oppbevare den tørt, men frostfritt kan du prøve å få den til å overvintre i litt jord og vissent løv til våren kommer. Er du heldig, klarer du å time det med at de første voksne individene kommer fram i april - mai. Skulle den forpuppe seg og nå voksenstadiet før våren kommer kan den fortsatt få et fint liv inne hos deg, men den får ikke formert seg.

Denne artikkelen om taggvingefly omhandler også hold av arten:

http://www.wildlifeinsight.com/british-moths/angle-shades-moth-phlogophora-meticulosa/

Mvh Benedikte.
Der var det endelig en som lignet min, ja. Så kult, takk for hjelpen!
Den var jo ganske flott som voksen også.
Får flytte den inn i kjøleskapet eller i kjelleren, så får vi se hvordan det går.


-- Posted via biolog --
Kom ut av puppen for ca. 24 timer siden. Var puppe ganske lenge, forsvant ned i jorden 1. desember.
Finner ingen kilder som sier noe om hvor lenge voksne individer lever, men får jo bare ta tiden til hjelp, så finner jeg det vel ut.
Den spiser og ser ut til å ha det bra. Er det mulig å se forskjell på kjønn på disse?


-- Posted via biolog --