Kan mitt kjære gråpæretre overleve dettte?


Hei,

Jeg har plantet et gråpæretre i hagen for cirka 7 år siden. De siste to årene har det ikke kommet frukt på det, så i dag begynte jeg å rense opp rundt treet for å eventuelt legge på litt kompost. Da så jeg disse skadene nederst på stammen, se bilder. Gnagere av noe slag som har spist, kanskje? Treet har fine knopper nå, men igjen ingen blomsterknopper. Men jeg synes det ser litt slitent ut også i overgangen mellom stamme og grener. Ville vært veldig nyttig å høre hva en biolog mener om dette - kan treet mitt overleve dette, og hvordan kan jeg evt hjelpe det?

PS: Det ble plantet ved stubben av et plommetre som døde, stubben ses bak på bildet - så jeg er jo også litt redd for at det kan være en eller annen frukttre-sykdom?

Tusen takk på forhånd for svar!
Mvh Camilla
Replies

Jeg har ikke stort å bidra med, men det som har gnagd på barken kan være vånd/jordrotte.
I det minste før i tida, var det mange som surret netting rundt nedre del av stammen på trærne for å unngå gnag.
Tusen takk for svar! Det kan veldig godt hende - vi har vånd i hagen 😞

Hilsen Camilla
Eg er ikkje sikker på kva eg ser av bileta, men det er jo nokre vanlege typar skader som kan vurderast.

1. Grasklipparsjuke. Oppstår oftast når ein bruker kantklippar inn mot stammar. Det ser jo ikkje ut som borken er borte, men det verkar som borken er grov og stressa. Kanskje som følgje av nærkontakt med kantklipparen. Fjerning av gras nærast stammen er handarbeid.

2. Gnag av smågnagarar. Ferske gnag vil oftast vise ein lys stamme utan særleg mykje bork. Eg ser ikkje noko her.

3. Vånd. Då er det vel helst røtene som blir spist, utan at ein kan sjå det frå oversida. Pære har pælerot, dvs. at røtene går nedover og ikkje bortover. Dermed er vel det mindre aktuelt.

4. Frostsprekking. Gråpære toler ganske kaldt klima, samanlikna med andre pæresortar og andre frukttre.


Sjølve frukta kan få litt sjukdom, som skurv, og dei sprekker opp. Treet derimot er vanlegvis ganske friskt. Oppsprekkinga i borken trur eg ser meir dramatisk ut enn det som er tilfelle. Gråpære har vore dyrka i 400 år. Når det framleis er i bruk, så tyder det at det er lite sjukdom knytt til treet.

Gråpære er elles ganske sein til å få frukt. Trea kan ofte bli nærare 10 år før det blir frukt. Elles har gråpære dårleg pollen. Viss treet blomstrar utan at det blir frukt, så er det eit spor å gå etter.

Tusen takk for gode innspill! Pæretreet fikk faktisk frukt de første årene, derfor så rart at det sluttet å produsere frukt.

Det er ikke gressklipperskade, vi har vært veldig forsiktige rundt treet.

Det har fine bladknopper i år, så det får en sjanse videre - håper virkelig at de overlever!

Hilsen Camilla