Hvilken vannplante er dette?


Hei,
Jeg har kommet over en plante som jeg ikke helt finner ut av. Men det har blitt nevnt at denne har blitt plantet i bekken og kan muligens ha asiatisk opprinnelse, men dette er ikke bekreftet.

Noen som kan hjelpe til med hvilken art er dette?

Replies

Sjekk om det kan være vårkål: https://snl.no/v%C3%A5rk%C3%A5l
Ikke vårkål. Den vokser ikke så vått. Bekkeblom har mye større blader. Kan være Nasturtium officinale, altså "water cress". Den er jo spiselig, om man liker litt pikant smak. Nasturtium tilhører korsblomstfamilien og har små hvite firetallsblomster. I blomstring er den lett å skjelne fra f.eks. vårkål eller diverse soleier på fuktig mark; disse har gule blomster 5(-8) tallige.

Om du kan dokumentere blomstring/fruktsetting senere i sesongen så kan vi lettere bli sikre på bestemmelsen. Førsteinntrykket mitt var forresten bekkekarse Cardamine amara, men ved nærmere blikk tror jeg noe mer på Nasturtium. Som sagt, vi får håpe på at planten kommer i blomst senere.

Hvor i landet er dette?
Tok en kikk i siste "Lid" (altså Reidar & co. 2022, men gammel vane sitter igjen). Her er Nasturtium officinale angitt som forvillet fra dyrking og i ferd med å bli naturalisert. Askim, Lier og Stavanger nevnes.

Arten er flerårig og har en god vegetativ formeringsevne.