Hvilken bregne?


Bregner er en gruppe jeg har veldig lite erfaring med, men nå er jeg frampå og prøver meg litt. Jeg mener det må være smørtelg jeg har funnet her. Stemmer det, eller er det en annen art?Blåfjellet, Vaksdal, 11.08.2023
Replies

Lukter den sitron? Likner def. på smørtelg, men jeg ser ikke de gule kjertlene på undersida.
Takk for svar. Jeg leste etterpå at den lukter sitron, men jeg la ikke merke til det der og da. Jeg har lagt ved et nytt bilde der jeg har zoomet inn til 100%. Da synes jeg at jeg kan se antydning til gule kjertler.Jeg skal opp igjen nå til helgen, og da skal jeg sjekke lukten og ta noen nærbilder av undersiden.
Det er ofte nyttig å sjå etter tal og form på karstrengane i stilken på bregner. Smørtelg har 2 flate band, men er ikkje aleine om det.
Takk for tips! Når du skriver det så husker jeg at jeg har lest noe om det. Jeg skal få sjekket det også i helgen.
Nå har jeg vært oppe og sett nærmere på denne bregnen ut fra de tipsene jeg har fått. Den har en for så vidt svak, men klar syrlig lukt som kan minne om sitron, karstrengene har form som to flate bånd, og jeg har tatt nærbilder som tydelig viser de gule kjertlene. Så da konkluderer jeg med at dette er smørtelg såfremt det ikke dukker opp protester. Takk for tipsene! Jeg lærer stadig noe nytt.Jeg har noen flere bregner "på lager", så det dukker nok opp flere spørsmål fra meg om dette emnet.
Heilt klart smørtelg, med runde sori plassert ute langs kanten av småfinnar (2. ordens finnar som det kallast). Ein typisk vestkystart, som først og fremst trivst i kyst- og fjordstrøk frå Agder t.o.m. Nordland (sjelden rundt Oslofjorden).