Sopp


Jeg lurer på om noen kan fortelle meg de latinske navnene på fluesopp, smørsopp og bleiksopp? Ønsker også å få vite noe om hvilke nytte vi menesker har hatt av disse gjennom tidene.?
Replies

fluesopp - hvis du mener rød fluesopp, så er det Amanita muscaria
smørsopp Suillus luteus
bleiksopp vet jeg ikke hva er. Det er iallfall ikke noe offisielt norsk navn.

Rød fluesopp er giftig. Den har vært anvendt som rusmiddel av sibirske folkestammer, særlig på Kamtsjatka. Historien om at vikingene åt rød fluesopp før de gikk berserk er morsom, men fullstendig gal. Rød fluesopp er også blitt brukt som fluemiddel med vekslende hell. Man strødde sukker eller helte søt melk på hatten, fluene ble tiltrukket og etter sigende døde. Ingen har klart å gjenta dette forsøket med suksess.

Smørsopp er spiselig. Den er også en viktig mykorrhizasopp i furuskog, dvs. at furutrærne er avhengige av soppen for å ta opp vann og mineralnæring (fosfor, nitrogen og kalium). Derfor betyr den mye i skogbruket.
Er ikke det latinske navnet på rød fluesopp, Amanita muscaria?

mvh Capsicum

Capsicum, jo du har så rett, så rett, så RETT! Hvordan kunne jeg begå en slik kardinalblunder!!!!!! Jeg retter det dessuten i det jeg allerede skrev. TUSEN TAKK!!!
Vet du tilfeldigvis hva slags sopp dette er? Er fra en engelsk stue.
Vet du tilfeldigvis hva slags sopp dette er? Er fra en engelsk stue.
Bildene er for mørke. For meg ser det ut som en zakosekk og boksehansker av plast. En ørliten mulighet kan være lakk-kjuke Ganoderma lucidum, som utmerker seg ved en purpurrød, "lakkert" overflate. Den kan utvikle monstrøs vekst. Men uansett synes dette å tilhøre plastriket mer enn soppriket.