Search in Topic
Nybegynner
1
Replies
Aktive deltaker
14810
Cola har en pH på ca. 2,5:
https://www.nrk.no/livsstil/coca-cola-har-mer-syre-enn-eddik-1.8158778
0,1 M saltsyre har pH på 1,0.
pH skalaen er logaritmisk, så fortynnet saltsyre er ca 30 ganger så surt som cola.
Konsentrert saltsyre er enda surere, men jeg har ikke sjekket pH-verdien.
Selv cola er så sur at den kan tære på tennene, og den er en utmerket rustløser...
https://www.nrk.no/livsstil/coca-cola-har-mer-syre-enn-eddik-1.8158778
0,1 M saltsyre har pH på 1,0.
pH skalaen er logaritmisk, så fortynnet saltsyre er ca 30 ganger så surt som cola.
Konsentrert saltsyre er enda surere, men jeg har ikke sjekket pH-verdien.
Selv cola er så sur at den kan tære på tennene, og den er en utmerket rustløser...
Aktive deltaker
3757
En annen måte å si det på (foruten det med logaritmisk skala og 10 x surere eller mer basisk pr hele enhet) er at saltsyre HCl er en sterk syre, men de syrene man finner i mat og drikke er svake syrer. En sterk syre har har evne til å reagere fullt ut og hver eneste protonoverføring kan gjøre skade. Med svake syrer og baser innstiller det seg likevekter hvor buffere er sentrale. Bufferne har evne til å stå imot og beskytter til en viss grad mot andre syrer og baser, de prøver altså å beskytte mot pH-endringer.
Email Member
Loading...
Send Private Message
Loading...
Send Topic
Loading...