Symphytocarpus flaccidus---Brunt stubbegulp?


Fant denne 13. september 2023 i sumpbarskog. Veldig mange velta trær i området, og sannsynlig mest gran.
Vokste på to læger som jeg så, men mulig på andre også.
Største var 8x15 cm, og trolig ferdig "utvokst"?
Ikke lett å bestemme disse, men er rimelig sikker på denne. Men hvem vet?



Replies

Som du skriver, er det vanskelig å identifisere de aller fleste slimsopper makroskopisk. Tviler litt på at det er brunt stubbegulp, tenker i retning av jettespy, Brefeldia maxima og vil gjerne se på den.
Der kan du se. Disse slimsoppene er ikke enkle i det hele tatt. Og jettespy har jeg aldri hørt om. Sender den omsider!
Var tilbake på samme plassen 3 uker seinere (3. oktober), og fant disse. Ikke på samme låg, men annen granlåg. Trodde/tenkte det kunne være samme arten, men tvilker på det nå når jeg ser bildene.


Dette er en Fuligo, ser veldig ut som F. candida.
Dette kan du jo mye bedre enn meg, og du har sikkert rett. Finner kun Fuligo septica var. candida i Artskart, men er sikkert samme.
Ser for øvrig at ingen av disse er funnet ofte, eller aldri, i Østfold. Få funn på landsbasis også!
Når det gjelder funn av slimsopp, antar jeg at kartet speiler forekomsten av mykologerwink
Glemte å nevne at den må registreres i AO som Fuligo septica var. candida. Men F. candida er tatt inn i varmen igjen etter gjennomgang av Physarales, se her: https://www.ingentaconnect.com/content/nhn/pimj/pre-prints/content-nbc-persoonia-0667;jsessionid=nm4mq8s6rdim.x-ic-live-01#
Der kaller de den for F candida, men sekvenseringen viser at de hører til slekta Erionema. Navneendringene er heller ikke kommet inn i nomen.eumycetozoa.com enda. Eddi og jeg jobber med dette så det kommer på plass i artsdatabasen etter hvert.
Den er nok vanligere enn det en får inntrykk av i AO, en rask titt på en del av bildene av trollsmør der tyder på at det dreier seg om F. candida.
Bra svart Per. For meg har trollsmør alltid vært noe gul "guffe", men har lært at det kan være noe annet. Samme som ulvemelk, som har vist seg å være flere arter.
Men hvordan få disse opplysninger ut til folk som registerer?
Ser noen fortsatt registrerer bl.a. ekte honningsopp, Armillaria mellea, selv om den ikke er funnet i Norge enda!
Regner med det kommer noe mer i tidsskriftet Agarica som forteller mer om slimsopper, selv om ikke alle abonerer på det: https://soppognyttevekster.no/agarica/
Veldig bra spørsmål, som jeg ikke kan svare påthumbsUp
Artsobservasjoner har gjort litt av jobben når det gjelder tidligere registreringer av ulvemelk som nå er endret til «ulvemelk-gruppen / Lycogala epidendrum agg.». Det er jo veldig greit, men hvordan gjøre de som registrerer det oppmerksomme på at om de finner noe de tror er ulvemelk så må de registrere den som «ulvemelk-gruppen». Skal man registrere noe som ulvemelk må den være mikroskopert og studert av en som kan ulvemelk slekta. Jeg har brukt veldig mye tid på denne slekta etter revisjonen kom ut, men har et langt stykke igjen, om jeg noen gang klarer det fult ut!
Samtidig er vi som bruker dataene fra Artsobs oppmerksomme på at mange av registreringene av vanskelige arter der må tas med en klype salt.
Det kommer nok mer i Agarica om slimsopp, den siste artikkelen kan lastes ned her: https://www.dropbox.com/s/azifz475mukpnyf/Agarica40.pdf?dl=0