Hvilken musserong er disse her?


Hei.

Fant en stor mengde musseronger, på en sti ved gran. Er usikker på hvilken type musserong dette er og om alle er av samme type. Muligens skjeggmusserong eller en eller annen forvekslingsart. Luktet godt, litt søtt jord-aktig. De var alle mer eller mindre identiske, i forskjellige stadier, men jeg synes at det var litt underlig at enkelte hadde pukkel mens andre så ut som om de ikke hadde noen pukkel. Hva er karakteristiske kjennetegn?

1) Musserongene


2) Skivene


3) Fra siden


4) Hatten


5) Forskjellige stadier


6) Yngre, fra siden


7) Yngre, hatten


8) Voksested


9) Store og små


10) Uten og med pukkel


11) Med pukkel


12) Uten pukkel
Replies

Skjeggmusserong er et godt forslag etter min mening.
Takk for forslaget.

a) På hvilke karakteristiske kjennetegn er dette skjeggmusserong og ikke en annen liknende forvekslingsart?

b) Er det naturlig for skjeggmusserongen å ha tendenser til både å ha tydelig og samtidig manglende pukkel, eller kan det være at det vokser 2 forskjellige typer musseronger så tett sammen?
Karakteristiske kjenneteng på skjeggmusserongen er skjeggete hattkant på unge eksemplarer (kan skimtes på noen bilder) og grove skjell på hatten. Finskjellet musserong er den som ligner mest, den mangler tydelig skjeggete hattkant og har fine skjell/fibrer på hatten. Finskjellet musserong vokser dessuten med furu, og på bildene dine ser vi først og fremst gran, iallfall nærmest soppen (usikker på om det er lerk eller edelgran bak der).

Det er tilfeldig variasjon som gjør at pukkelen er lite tydelig på noen fruktlegemer.