Slimsopp og modningsprosesser


Finner slimsopp noen ganger, men de er sjelden modne.
For å slippe å gå den lange turen tilbake etter noen dager, tar jeg med substratet, og legger det i kjøleskap, med en fuktig papirbit over. Noen ganger blir soppen "mørk/moden"? etter 2-3 dager. Andre ganger er de like rosa flere dager, og forandrer nesten aldri farge.
Er dette den "perfekte" metoden å gjøre det på, eller finnes det andre?
Legger ved 2 arter funnet i oktober 2023.
Første ble funnet på eik, den andre i sand hvor det er mye nedgravd trevirke.




Replies

Modning av slimsopper er et risikoprosjekt, derfor er det best å la dem modne der de står, men det er jo ofte ikke aktuelt som du skriver.
Når jeg modner slimsopper, legger jeg dem på et fuktig tørkepapir i en plastboks med litt åpning på lokket, i romtemperatur. Sjekker dem daglig og passer på at papiret er svakt fuktig og ikke vått. Samtidig prøver jeg å holde mugg og sopphyfer på avstand, rett som det er tar det overhand og da er det ikke håp om identifisering. Neste utfordring er, når er de modne og klare til tørking!? Fargen kan da gi en god pekepinn, jeg tar i tillegg en bitte liten sporeprøve under mikroskopet for å sjekke at de er ferdig utviklet. Tørkingen etter at de er modne må foregå sakte, jeg dekker da ca. bare halve esken med lokket og lar dem tørke helt. Etter mye prøving og feiling tipper jeg at jeg lykkes i 80 – 90 % av forsøkene. I høst har jeg også testet ut å sette dem ut om natta, skal prøve mer av det til neste år. Samtidig ser det også ut til at det er forskjell på suksessen ved modningsforsøk avhengig av slekt. Ullslim, Trichia, har jeg veldig dårlig resultat med, mens jeg for Narreslim, Stemonitopsis, har resultatet vært 100% i høst.

Jeg har aldri prøvd å modne slimsopp i kjøleskap, har heller ikke lest noe om det i litteraturen, men når jeg drev med sopp brukte jeg ofte kjøleskap for modning og oppbevaring.
Om noen kjenner til «den perfekt metoden» for å gjøre dette er jeg veldig interessert!
En ting er vi enige om Per, og det er at modning av slimsopper er risikosport.
Øverste bilde i denne tråden er nå tatt ut av kjøleskapet etter ca. 5 døgn, lagt på benken i boks med fuktig papir over som du sier. De har blitt rosa i farge, så blir spennende å følge med videre.
"Ingen vet hvor haren hopper", for disse "vekstene" er vel nærmest en sammenblanding av sopp og dyr. https://no.wikipedia.org/wiki/Slimsopper
Det vitenskapelige navnet på slimsopp betyr jo soppdyr og svenskene kaller dem svampdjur.
Blir spennende å se hvordan det går med den!
Jeg har noen Trichia'er til modning, her ligger de på fuktig papir:

Og her er lokket på med litt åpning:
A-ha, så du legger den fuktige papirlappen under slimsoppen asså. Jeg legger den over soppen, for å tilføre den litt fuktighet. Får se hvordan resultatet mitt blir da!
Det vitenskapelige navnet på slimsopp betyr jo soppdyr og svenskene kaller dem svampdjur.
Originally posted by Per Vetlesen


I al moderme systematik hedder gruppen Myxomycetes, som jo betyder Slimsopp/Slimsvampe.

Det er - desværre - det danske Svampeatlas, som er ude af trit med virkeligheden.
Svenskerne kalder gruppen Myxomycetes/Slemsvampar (https://artfakta.se/artinformation/taxa/myxomycetes-4000142/detaljer). Det svanske 'Svampdjur' er
dyregruppen Porifera (https://artfakta.se/artinformation/taxa/porifera-5000002/detaljer).

Det ville være en fordel, hvis Svampeatlas rettede ind, så vi kunne have en fælles navngivning i Norden, i hvert fald på denne overordnede gruppe.

/Henrik (som er dansk! :)
Takk for at du oppdaget denne feilen, Henrik, jeg har tydeligvis rotet dette til i hodet mitt!
Samtidig kalles slimsopp for soppdyr i Norge, men det ordet soppdyr omfatter både cellulære slimsopp og plasmoidale slimsopp. Universitetet i Oslo skriver: «Slimsopp er soppdyr som ligner på både sopp og protozooer»: https://www.mn.uio.no/ibv/tjenester/kunnskap/plantefys/leksikon/a/amobozooer.html
Fint å få å få orden rundt dette i hodet mittsmile