Plasmolyse


Hei kjære dere som hjelper oss nybegynnere:
Jeg er en voksen dame som tar gartner utdanning. Altså er dette vg2 nivå clown

Vi har en oppgave om plasmolyse i rødløk gående nå.
Det er litt slett med forklaring og grunnlag for å forstå hva det er som faktisk skjer (min mening) men dette er deltids utdanning, med mye pensum skrumpet inn i 12 helgesamlinger. (Litt som plasmolyse!) Og mye er vel basert på egen studie.

Vel, vi skal ihverfall skrive oppgave om dette og jeg skulle så gjerne hatt hjelp til å forstå,
Vi bruker altså rødløk. Vi har først tilsatt saltvann og sett hva som skjer (dette forstår jeg, he he)
MEN
1. Hva skjer inne i vakuolen når vi tilsetter HCl til forsøket og hvorfor skifter vakuolens fargestoff farge?
Hvorfor får HCI komme igjennom den semipermeable cellemembranen og ikke feks NaCl?


2. Hva skjer når vi tilsetter NaOH og hvorfor skjer det?

Tusen takk til de som bruker tid på å svare! heart
Replies

Det røde fargestoffet i rødløk er pH-følsomt. Det virker som en indikator, og skifter farge om miljøet skifter mellom surt og basisk. På samme måte som den mer kjente indikatoren lakmus.
H+ og OH- er "deler av vannmolekylet", jeg antar at det er derfor de slipper inn. Mens ioner som Na+ og Cl- holdes utenfor.
Tusen takk!
Da forstår jeg mye mer thumbsUp

Jeg fikk ikke tid til å tilsette base løsning i timen, men du nevner lakmus, er det riktig å tenke at vakuolene blir mer blålige da?
Hvis de ble rødere av syre, så tenker jeg de blir blå i base.