frisk bladrosett i desember


Fant denne i en veiskjæring i desember, frisk grønn bladrosett, snau med unntak av utstående stive hår i bladkant
Replies

Jeg syns det ser mest ut som nikkevintergrønn. Den er, som navnet sier, vintergrønn - men bladene sitter vanligvis ikke så tett i rosett mot bakken. Men det er det beste jeg kommer på foreløpig -
Mitt forslag er flekkgrisøre.
Ja, det er nok et bedre forslag :-)
Ja Flekkgriseøre var også det jeg tenkte da jeg fant den. Begynte å tvile da jeg kikka i floraen hvor det står at bladene skal være mørkflekka og ruhåra. Men forklaringen er nok at disse bladene er unge og at de vil få karakterene når det blir vår.
Den er ikke alltid flekket, navnet til tross.
Flekkgriseøre er inn -- vintergrønn er ut. Se på bladkanten.
Ja, jeg ser det nå. Jeg fikk jo heller ikke de tett nedliggende rosettene til å stemme.
Og denne tråden er en flott påminnelse om størrelsesparadokset på plantefoto.
En fotograf, som har sett planta i levende live, er fullstendig ute av stand til å "avse" dette live-inntrykket og klarer derfor ikke å unnlate å projisere live-inntrykket på bildet sitt når hen ser på det. Så fotografen ser klart størrelsen på planta og delene av den på bildet - for de størrelsene ligger lagret i hodet og vekkes av synet av bildet.
Og samtidig er fotografen som regel helt ute av stand til å se bildet med tilskuerens øyne, og klarer ikke å skjønne at tilskueren ofte ikke har den fjerneste anelse om hvor stort eller lite det en ser på bildet er. Tilskueren ser noe helt annet og langt mer ubestemt enn fotografen, som tenker at dette er jo helt entydig, det er noe alle kan se.
Flekkgrisøre er grassat mye større enn vintergrønnartene, men det ser en ikke på et foto, om en ikke har sett planta i live da en tok fotoet.
Et veldig artig stykke sansepsykologi og kognitiv psykologi :)
Ja, og interessant nok - selv ikke furunålene og konglene ga meg noen umiddelbar følelse av størrelsen på bladene. Hadde jeg vært mer bevisst på det ville det selvfølgelig ringt en bjelle, men oppmerksomheten min var altså et annet sted.