Fotspor


Hei. Vi kom over noen unormale spor i snøen for en stund tilbake, og vi har forsøkt å finne svar på hva det kunne være. Sporene er hentet fra Voss kommune i Vestland. Kan dere se hva det kan være? Vi har hengt opp et viltkamera i nærheten, men ser bare harer og rev. Men vi kunne ikke se at de lagde de sporene som på bildet.


-- Posted via biolog --
Replies

Gratulerer, flott bruk av viltkamera. Selv om du ikke kan se at de lager disse sporene så har du bekreftet at der er hare tilstede. For det er nemlig helt typiske harespor du viser. Et av de mest feilbestemte sportyper i hele den digitale forumjungelen for dyrespor. Legg merke til forskjellene på forlabb (de smaleste, forresten bare den venstre vises her) og baklabbspor (de bredeste). Og den sprer tærne mye på baklabbene, også de sporene kan se smalere ut i enkelte situasjoner. Egentlig er det fem tær på framlabb, men sjelden innerste vises. Framlabbsporet ser derfor ganske usymmetrisk ut.
Hva kan dette være?
Sporet er på størrelse med poten til min Border Collie, (tispe), men smalere. Det betyr jo at det er et ganske stort dyr.
Noen dyr har jo labber og klør beregnet på graving og arbeide både i jord, trestammer (røtter, insekter, mark osv) og i kadavre. Og disse sporene er jo grove i forhold til ele dyrets størrelse, noe større enn rev normalt, men altså mye grøvre labber og spor.
Dette er fra avtrykk av høyre bakfot fra grevling. Klørne er mye lengre på framføttene, men mange legger ikke merke til framfotsporene fordi de ofte tråkkes over av bakføttene (fot i fotspor) i vanlig gange og trav.