albino plante


Hei! Jeg sådde georgier i mars og en av den kom opp med nærmest hvite frøblader. Det har skjedd før når jeg har sådd forskjellig frø, men disse spirene dør ganske fort. Men denne georginen fikk etterhvert ekte blader som er hvite med grønne prikker så litt klorofyll har den, se bilde. Er det en sykdom eller en mutasjon? Har den en sjanse?


-- Posted via biolog --
Replies

Det kan dreie seg om variegering:
https://www.mn.uio.no/ibv/tjenester/kunnskap/plantefys/leksikon/v/variegering.html
I gartnerfaget er slike planter til dels ettertraktet. La den vokse opp, så ser du om den klarer seg...
Artig, jeg ville tippe den klarer seg, men vokser nok saktere en de andre fram til ny blader har kommet fram som er grønne. Syns jeg husker å ha sett dette selv på ikke variegerte planter.


Enten, så har har ikke forgående til kloroplasten (protoplastider) fulgt med i celle dellingen. Noe jeg har forstått det som er det som skjer hos iværtfalll en del variegerte planter. Da ville de grønne vært streker og ikke prikker tror jeg.

Eller, så skjer den en feil i den biokjemiske reaksjonen inni planten når den blir grønn, slik som feil ved laging av proteinet TOC159. Tror ikke det nødvendivis må innebære en mutasjon i genevevet, men at ting klusset seg til for den (tror jeg). Kilde https://www.sciencedaily.com/releases/2018/08/180802141747.htm


-- Posted via biolog --
Jo når jeg googlet litt ble jeg påminnet at det ikke er veldig uvanelig med albino spirer, og at de oftest dør men kan bli planter ut av dem. Så er nok ikke sykdom, men blir trolig ikke noe grønn plante ut av dem


Var nok en forsimplet versjon jeg hadde hørt anngående kloroplast i variegerte planter, googlet litt på det og, virker som de fortsatt har plastider i de hvite cellene også (det som en gang var en frittlevende cyanobakterie før en svært dyp symbiose startet planteriket).


-- Posted via biolog --
Takk for svar! Skal forøke å få den til trives. Regner med at den trenger mye lys


-- Posted via biolog --