Baby spiste på et blad i syden


Hei!
Jeg er på Tenerife med min baby på 8 mnd. Satte barnevogna i skyggen og så blåste det en del og blåste noen blader ned i vogna så babyen min fikk tak i et blad og spiste på det! Tenkte ikke mye over det og tok det og kasta det og gikk. Men når jeg kom hjem ble jeg stressa over at det kanskje kan være giftig! Dette er kanskje 20 min siden og babyen min virker helt fin. Hvor lenge tar det før evt symptomer?


-- Posted via biolog --
Replies

Det går antakelig bra. Særlig fordi barnet ikke svelget det.
Her er et sted du kan spørre for å få bedre svar:
https://www.helsenorge.no/giftinformasjon/
Det kommer akkurat an på planten og giften i den. Hos noen planter begynner symptomene nesten umiddelbart, og du vil ha kraftig oppkast og diare etter noen få minutter. Hos de kjappeste virkende plantene er det sett dødsfall etter 30 minutter (storhjelm/prakthjelm). Det er også eksempler på dødelige forgiftninger av storhjelm etter kun hudkontakt også. Altså det å plukke noen blomster er ikke farlig. Men om du får plantesaft på kroppen, som tilsvarer en del gram plantemateriale, begynner det å få potensiale til å bli skikkelig ubehagelig eller dødelig. Hageriddersporen har gift som ligner veldig på den i storhjelmen kjemisk og hvordan den virker. Men hageriddersporens stoffer er ikke riktig så giftige, og konsentrasjonen er lavere. Men ikke la deg lure inn i en falsk trygghet, den kan fortsatt være endelig farlig nok.

Men det er også planter som har en veldig saktevirkende gift, her har vi f.eks. lakseroljeplanten som inneholder proteinet ricin. Georgi Markov fikk en bitte liten stålkule med noen enda mindre hull i skutt/stukket inn i låret i 1978 (mener jeg var årstallet). Inne i hullene i stålkulen var det ricin. Han ble gradvis sykere og sykere (begynte med feber og oppkast) men døde ikke før 3 dager etterpå.

Om en også tenker på landøyde, valurt, heliotrop, hundetunge, ormehode, hestehov, pestrot og mange andre, er det aldri sett dødelige forgiftninger etter ett inntak. Men det er sett flere dødelige forgiftninger etter mange små inntak, men disse inntakene kan da ha pågått i uker og/eller måneder før en blir skikkelig syk og eventuelt dør.

De giftigste plantene er også potensielt livsfarlige om barn bare tygger litt o.l. på dem også. Men det er heldigvis relativt uvanlig at planter er så giftige. Giftplanter flest er mest akkurat så giftig, for å gi en solid smekk om en prøver seg på en smaksprøve.

Men egentlig er det umulig å si noe, uten å vite mere om planta barnet har tygget på. Det blir som å gjette i blinde.
...komplisert av det faktum at det er helt andre ting som vokser på Tenerife enn det vi har i Norge.
Og komplisert av at det er helt andre ting som vokser på Tenerife enn det som opprinnelig vokste der.