Alle blåveiblader er svarte


Jeg kom over et område med mange fine blåveisblomster, men alle bladene er svarte. Hva kan være årsaken til det?


-- Posted via biolog --
Replies

Det er gjerne lite lys som slipper til i skogbunnen eller under snøen. Jeg tror blåveisen lager flere typer pigmenter, som den kan kjøre fotosyntese med, for å utnytte all den energien den får tak i. Og/eller den danner andre fargepigmenter som beskyttelse mot stråling. Uansett er klorofyll den mest effektive til å absorbere stråling, men den absorberer rødt og blått, mens grønt blir reflektert (derfor bladene er grønne). Når bladene er svarte og røde, er det også et stoff der som også absorberer grønt. Jeg har iallfall sett denne forklaringen i en tropisk regnskog, forklart av David Attenborough i serien 'The private life of plants'.
Kan tenkes at den mørke fargen bidrar til varme i en kald vår? Er mer usikker på om den typen fargestoff er koblet til fotosyntesen. De er ikke nevnt blant antennepigmenter:
https://www.mn.uio.no/ibv/tjenester/kunnskap/plantefys/leksikon/a/antennepigment.html

I tropene kan pigmenter tenkes å ha en lysdempende funksjon. For mye lys gir fotoinhibering: https://www.mn.uio.no/ibv/tjenester/kunnskap/plantefys/leksikon/f/fotoinhibering.html
Disse blåveisene er i en sydvendt helling. Det er ingen trær, busker eller kratt der. Det vil si at de har ingen skygge fra annen vegetasjon. Trærne ble hogget for 2-3 år siden, men denne hellinga lå temmelig åpen tidligere også. Jeg ser at blåveisene nedenfor og rundt om i samme åpne områder har grønne blader.


-- Posted via biolog --