Rosa gele-aktig substans i ferskvann


Heisann!

Jeg undrer fryktelig på hva dette som dukker opp både vår og høst det lille ferskvannet som vi bruker å bade i. Det er gele-aktig, varierer fra hvit til lys rosa og reagerer på varme. Det løser seg lett opp og virker å samle seg igjen etter det har vært skilt. Det kan noen ganger være veldige mengder som gjør at vi unngår å bade og noen ganger litt slik som sees på bildene.
Er dette noen form for utslipp eller noe som forekommer naturlig?






Er vannet varmt blir det lettere oppløselig, i handa kan de omtrent smelte og når jeg har satt en prøve i kjøleskapet blir det hardere, men fortsatt flytende nok til å kunne ristes og blandes mer vannet rundt.

Ett mulig opphav er også dekompostering, en tilsynelatende frisk elg druknet i vannet(!) for 5 år og den ble senket i vannet for å unngå uheldige sammentreff med rovdyr og hundene våre på land.

Annen info som kan være relevant:
- Vannet er i Sverige, har mudderbunn og er mørkt i fargen - i sola ser vi ca en meter ned
- Det er god gjennomstrømming og det er et vann ovenfor
- Vannet er ca 60 mål og er rundt 14m dypt i minimum 1/3 av arealet
- Det er mye liv og godt mangfold vannet, men er hovedsaklig småfisk
- Ved vannet ovenfor har det vært hogd skog for noen år tilbake
- Litt lengre oppe i skogen (ikke direkte sammenkoblet med vannet) er det et gammelt grustak hvor maskiner fortsatt parkeres på natten
- Ved grustaket er det en kunstig innsjø da det utgravde området er fyllt med vann

Er spent på eventuell tilbakemelding - hvor det viktigste spørsmålet er vel kanskje om det er trygt å bade med disse rare greiene! 😊 smile


Replies

Har aldri sett noe lignende. Det er merkelig at det dukker opp periodevis. Tyder på at det er noe som stadig produseres, og ikke resultat av et enkelt utslipp?

Tror en trygt kan utelate elgkadaver som kilde. Det er vel for det første råtnet opp nå, og for lengst vasket ut.

Vet ikke hvordan stoffet kan analyseres, men synes dere bør prøve å få noen med myndighet til å undersøke dette. Siden dette er i Sverige, vet jeg ikke hva rette vedkommende heter. I Norge ville det være naturlig å kontakte Mattilsynet eller Miljøavdelingen hos Statsforvalteren for å høre hva de kan foreslå.

Siden det er liv i vannet, tyder det på at stoffet ikke er veldig farlig. Likevel er nok det tryggeste å unngå kontakt med det.
Veldig spennende, mistenker en form for cyanobakterie. Be gjerne noen med et mikroskop om å ta et bilde for deg(kan være med telefonen gjennom okularet). Om ikke, og hvis du ikke for svar her, så gi meg gjerne en liten prøve om du kjører forbi Ås en dag. Studerer et år til der, Bernhard@askedalen.no














år til.


-- Posted via biolog --
Har tatt kontakt men myndighetene i Sverige som nå skal vurdere saken!

Tok også med enn vannprøve som jeg gjerne leverer i Ås om du ønsker å ta en nærmere titt Bernhard! Jeg tar kontakt på mail. Legger ved tre bilder av prøven tatt med kort mellomrom, før og etter den var ristet, om noen skulle være interesserte :)

Prøven sto i omtrent 12t før den ble ristet på.
Heisann

Nå har jeg sett på prøven og mener jeg vet hvilken gruppe du har funnet. Chromatiales, virker ikke som de har noe norsk navn, men kalles på engelsk "purple sulfur bacteria". Fotosynterende bakterier som liker lavt oksygen nivå. Jeg har også fått en bekreftelse da jeg sendte spørsmålet med mikroskopibilder i et annet forum: https://www.facebook.com/share/p/ZvqjQmfNEd8HG7yk/

Det er masse små celler på under 2 μm (0.002 mm), muligens runde, men for små til å si sikkert. De er i grupper på 2-6 celler etter hverandre og holdt sammen i en større koloni av en egen laget proteingele, som har gitt disse rosa skyene. Dette beskytter nok mot beiting, og det virker som de kan bruke proteinet som næring senere.

Det opprinnelige spørsmålet ditt var: "Er dette noen form for utslipp eller noe som forekommer naturlig?"

Da disse bakteriene vokser i områder med lite oksygen, kan det være at innsjøen er i større eller mindre grad meromiktisk. I meromiktiske innsjøer hemmes vår- og høstsirkulasjonen, som vanligvis skjer på grunn med temperaturendringer (varmest nederst på vinteren, og vannmassene snus når det blir varmest øverst på sommeren). Dette kan skyldes menneskelige utslipp av veisalt, eller være naturlig, spesielt om innsjøen er nær nok kysten til at salt kommer inn fra grunnvannet, og i kombinasjon med at innsjøen er dyp, men har liten overflate som i dette tilfellet, gjerne også beskyttet mot vind.

Googlet litt om det var farlig eller ikke, fant 3 kilder om at det var ufarlig, jeg ville ikke vært redd for å bade der videre. "These blooms have never been associated with public health risks" https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34704815/

Jeg syns det var et kult funn, har ønsket å se disse bakteriene en stund, så takk for det :)