Buffer ph og konservering


Hei!
Jeg er ingen kjemiker - men trenger å finne ut hvordan en bufferløsning av sterilt saltvann tilsatt f.eks. Sitronsyre/askorbinsyre/eddiksyre kan holde stabil ph på 4,5.
Jeg lurer også på om melkesyre kan tilsettes som hemmer av bakterie/mugg/sopp
( istedenfor benzoater ) eventuelt om det er noe «sunnere» enn bensoater som gjør samme nytten.
Replies

Jeg tror det skal gå å lage en buffer basert på melkesyre. Tilsett base, for eksempel NaOH til korrekt pH.

Formelen for å beregne pH i en buffer er: pH=pKa +log10( [HA]/[A-])
pKa for melkesyre er 3,86 15,1 Jeg regner med at det er den første verdien som gjelder ved pH 4,5. Melkesyre er en tobasisk syre, så den reagerer i to trinn.
Etter mine beregninger, skulle 4,4 mol melkesyre til 1 mol Nalactat, eller tilsvarende mengdeforhold gi en pH nokså nær 4,5.
De andre syrene vil kunne fungere som buffer på samme måte. Du må beregne pH ut fra pKa-verdiene.
https://en.wikipedia.org/wiki/Lactic_acid